Drhová (Zelení a Piráti): Chceme důstojné podmínky pro opozici

13.11.2014 14:48

Společné vyjádření zastupitelských klubů TOP 09 a Zelení a Piráti pro 13.

Drhová (Zelení a Piráti): Chceme důstojné podmínky pro opozici
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 13

Koalice ODS, ANO a ČSSD na Praze 13 nevpustila opozici do výborů zastupitelstva; „kontrolovat“ budou komunisté a počet uvolněných zastupitelů se navýšil.

Na ustavujícím zastupitelstvu MČ Praha 13 byl zvolen starostou David Vodrážka reprezentující koalici ODS, Hnutí ANO a ČSSD. Předsedou kontrolního výboru, který tradičně patří opozici, byl zvolen Jan Zeman z KSČM.

Zástupci opozice kritizovali zastoupení ve výborech, do kterých nebyl z navržených kandidátů opozičních subjektů TOP 09 a Zelení a Piráti pro 13 vpuštěn ani jeden kandidát. Stejně tak kritizovali fakt, že o kandidátech na starostu, jeho zástupcích ani o předsedajících výborů nebylo umožněno vést rozpravu

„Opozice TOP 09 a Zelených a Pirátů v zastupitelstvu MČ drží 1/3 zvolených mandátů a reprezentuje více jak 1/4 všech voličů. Chceme důstojné podmínky pro opozici, aby zde hlas našich voličů byl slyšet, a to se na dnešním jednání zastupitelstva nestalo,“ říká Zuzana Drhová z klubu Zelených a Pirátů.

Zástupci opozice zároveň vyjádřili svůj nesouhlas s tím, že nebyly předem dostupné podkladové materiály k jednání, nebyly známy navržené výbory zastupitelstva ani počet či konkrétní jména kandidátů na post uvolněných zastupitelů. Opozice zároveň upozorňuje na to, že vzrůstající počet dlouhodobě uvolněných zastupitelů bude znamenat další navýšení nákladů rozpočtu MČ.

„V demokracii západního typu je tento způsob zacházení s opozicí něčím zcela nepatřičným. To, že koalice ani nenaznačí programové priority, na nichž staví, a že předem nepozve opozici k diskuzi o složení výborů zastupitelstva, nás posouvá někam hodně na východ,“ říká Vojtěch Šeferna z TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha13

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…