Drozdík (Republika): Finanční poradenství - rádce nebo troufalost s příchutí výsměchu?

27.02.2014 7:01

Rád bych navázal na minulý článek, ve kterém jsem hovořil o insolvenci a její úskalí. Finanční poradenství je téma, které se zadlužeností občanů velmi souvisí, obzvlášť, když se nedostaví slibovaný efekt. Jak vnímáte finanční poradce vy?

Drozdík (Republika): Finanční poradenství - rádce nebo troufalost s příchutí výsměchu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V poslední době se čím dál víc setkávám s tím, že mi někdo chce radit, jak nakládat s penězi. Jsou to většinou mladí lidé, kteří sotva vystudovali střední či ve výjimečném případě vysokou školu a ve většině případu jsou to známí, které znám ze svých studentských let.

Jde o klasické kolečko, prvně vyčerpá nový "poradce" své kontakty v telefonu, rodinu, známé, kamarády a pak už je to ve většině případu "podomní prodej".

Je spousta firem, které se v dnešní době zabývají takzvaným finančním poradenstvím a finančními analýzami, které „dovedou“ klientovi říci, co a jak má s penězi dělat „aby se měl dobře“, či lépe než nyní.

Budu jmenovat alespoň pár firem, které znám, ať už osobně nebo z názvu. Tady na severní moravě působí např. Partners, Brooker Consulting, ZFP Academy, AWD a další.

Nemám v úmyslu na tyto společnosti nějak poukazovat, nebo je pomlouvat, to ani omylem. Ale pokládám si otázku, zda jejich činnost v dnešní době je ku prospěchu a nebo je to pouhá troufalost nám zasahovat do života a řídit jej.

Nejeden makléř mne takhle oslovil, že se za mnou zastaví, že mu ukážu co kde mám a jak si vedu a on mi poradí jak s penězi nakládat efektivněji.

Dříve ( po škole ) jsem v takovou činnost makléřů věřil a dá se říci, že mne i lákala. Chtěl jsem a chci stále lidem pomáhat, rád komunikuji s lidmi, rád prodávám. Ale dnes se na to dívám trochu nebo spíše razantně jinak. Vycházím totiž z reality a nechci si nechat "mazat med kolem huby"! Nesnáším, jak se někdo vnucuje, jak mne neodbytně přesvědčuje - tohle podle mne není finanční poradce, ale člověk, který neví co znamená naslouchat potřebám potencionálních klientů a profesionalita vystupování.

Položme si jednoduchou otázku. Otázku, kterou rád položím každému poradci, který mne osloví a vsadím se, že mi na ni žádný nedokáže odpovědět tak, aby vyvrátil současnou situaci.

Máte vůbec představu kolik osobních bankrotů v současné době je v české republice? Myslíte si, že my, obyčejní lidé, kteří chodí do práce, platí hypotéky, splátky na auto a další věci, kteří počítají každou korunu, kteří si píšou na papírek co nakoupí a za kolik vůbec mohou, že mají chuť se s někým bavit o tom, jak mají s penězi nakládat? Myslíte si, že to má smysl? Logiku?

Víte kolik osobních bankrotů bylo např. v červnu roku 2011?  ! 1012 ! za jeden jediný měsíc! Pokud budeme hovořit v globálu tak  celkově se počet bankrotů v pololetí roku 2012 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšil o 39 procent. Za šest měsíců roku 2011 bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (833 případů) a v Ústeckém kraji (822 případů). Nejmenším počtem se může pochlubit kraj Vysočina (99) a Pardubický kraj (165).

Tak … a teď mi páni finanční poradci poraďte, jak z toho ven?

Finanční poradenství má smysl, ale pro lidi, kteří mají na kontech šestimístné sumy, ale dávat někomu kontakty na obyčejné lidi, kteří vychází tak tak … to mi hlava nebere a tohle je opravdu s prominutím troufalost s příchutí výsměchu.

Další fakt, který mne vyloženě děsí je, že v dnešní době může finančního poradce dělat opravdu kdokoliv. Stačí se vkusně obléci, projít cca 3 měsíčním školením a huráááá, prodávat a vydělávat peníze. Ano, "vydělávat peníze"! Přečtete si to slovo několikrát za sebou, jedině tak pochopíte význam dnešních finančních poradců. Cílem není udělat něco pro váš prospěch, ušetřit vám peníze, našetřit na penzi, cílem je, aby dotyčný obchodní zástupce měl provizi a vydělal si na své živobytí. Je mu jedno, zda je v domácnosti, kde má rodina minimální příjem, či u důchodce, který celý život šetřil peníze pro svá vnoučata. Cíl je vydělat, uzavřít smlouvu. A takovéto lidi, zaměstnávají dnešní firmy, agentury a pojišťovny.

Je logické, že každý člověk slyší na "ušetřit", "vydělat", "zbohatnout", "zabezpečit se na stáří", ale pokud k němu dojde nezkušený "poradce" který jde jen za svým cílem vydělat za každou cenu, dostáváme se do fáze, kdy tyto občany, pomalu ale jistě tlačíme do finančních či existenčních potíží.

Osobně nezavrhuji tuhle "živnost", ale zcela zásadně a nekompromisně požaduji, aby výše uvedené společnosti, které vysílají do terénu své nezkušené zajíčky, garantovaly, že jsou jejich klienti v rukou profesionála a jsou schopny se za něj postavit. Jsou schopni, vč. daného poradce se zaručit a nést odpovědnost za to, pokud svému klientovi způsobí finanční újmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: REPUBLIKA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…