Drozdík (Republika): Je násilí v písničkách a klipech uměním nebo nebezpečím?

04.01.2015 12:34

Texty hlásající násilí, znásilňování, mučení a další zvěrstva se objevují v písničkách i videoklipech raperů. Jedná se o umění? Nebo je to zvrácenost, která škodí naší společnosti. Mohou tyto texty negativně ovlivnit posluchače?

Drozdík (Republika): Je násilí v písničkách a klipech uměním nebo nebezpečím?
Foto: Twitter Petra Drozdíka
Popisek: Petr Drozdík

Je to rok, co kontroverzní advokátka Klára Samková podávala trestní oznámení na Martina Pohla aka Řezníka trestní oznámení za podněcování k násilí, kterého se měl dopustit ve svých textech. V textech, kde muž pravidelně znásilňoval a bil mladou ženu, kterou měl zamčenou ve svém sklepení. Policie tento případ nechtěla řešit pro svobodu slova a sám autor textů se obhajoval tím, že násilí, které vkládá do svých textů, nijak nepodporuje, že jde pouze o ztvárnění činnosti z pohledu zločince.

Je ale tento argument přijatelný pro společnost? Je poslouchání tohoto „umění“ kterému se říká horrorcore pro společnost bezpečné? Jak tyto texty mohou ovlivnit jeho posluchače, mládež, která si tyto songy stáhne do svých „empétrojek“ nebo smartphonů? Někdo by sice mohl argumentovat, že je spousta jiných věcí, které v lidech mohou vyvolat agresi či nutkání kopírovat násilí, ať už zmíním akční filmy nebo počítačové hry. S tím se dá víceméně souhlasit, ale ruku na srdce – texty a videoklipy nejen výše uvedeného „umělce“ jsou již trochu silnější kafe, mnohem silnější kafe, které se velmi těžce tráví.

Poukážu teď jen na aktuální případ z Třebíčska, kdy na Silvestra zabil svého kamaráda rapující Marek T ze skupiny Masoví Wrazi. „Rapoval o násilí, smrti a brutálním zabíjení, teď se sám stal skutečným vrahem!“ píšou titulky internetových portálů a novin. K incidentu údajně došlo po banální hádce v opilosti – v hádce mezi kamarády, kteří se znali. Náhoda nebo vliv samotné tvorby? Už vidím stoupence tohoto horrorcore žánru jak píší, že to byl vyšinutý jedinec. Kolik ale takových vyšinutých jedinců tento žánr, tyto texty a videoklipy „vypěstují“ dalších takových? Kolik mladých lidí si bude chtít „ze srandy“ něco takového vyzkoušet?

Demokracie je sice o svobodě slova, ale měli bychom znát její hranice. Podporovat tvorbu mladých lidí je na jednu stranu dobrá věc, ale rozhodně ne za každou cenu, dělejme a podporujme dobrou hudbu, kvalitní umění – umělců je v posledních letech hodně málo, a myslím tím kvalitních umělců, kteří nekopírují hudbu ze zahraničí, do které vloží pouze počeštěné texty, ale kteří opravdu tvoří. Tvořme a podporujme takové umění, které nebude mít negativní vliv na společnost – byť půjde jen o malou skupinku posluchačů.

Petr DROZDÍK

  • NEZ
  • V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: REPUBLIKA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…