Dušek (SPO): S vlastníky pozemků pod silnicemi musíme mluvit

04.10.2016 7:31

Návštěva obce Boříkovice, za účasti starostky města Králíky Jany Ponocné, náměstku hejtmana Pardubického kraje Jaromíru Duškovi potvrdilo jeho dávný názor. Náměstek zodpovědný za dopravu totiž do regionu odjel jednat o vypořádání pozemků pod komunikací, kterou chce Pardubický kraj opravit. Protože však stále nejsou narovnány historické majetkoprávní vztahy, vlastní pozemky pod silnicemi soukromí vlastníci, ale i právnické osoby. Ti se ale na jednání razantně postavili proti stavbě silnice.

Dušek (SPO): S vlastníky pozemků pod silnicemi musíme mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Jaromír Dušek

„Z počátku jsem byl udiven a skoro rozčarován z toho, jak se lidé brání tomu, abychom jim opravili silnici. Bylo to chvílemi až nepříjemné jednání. Pak jsem ale pochopil proč. Úředníci z krajského úřadu s dotčenými občany vůbec nemluvili, nevysvětlili jim situaci, neřekli jim detaily. Lidé zkrátka nemají relevantní informace. Na jednání vyslovili obavy, že silnice má být rozšířená, především pro kamionovou dopravu z a do Polska, že se má zvýšit provoz těžké dopravy po této silnici a hluková i emisní zátěž,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek. „Obávám se, že někdo tyto nepravdivé informace šířil záměrně ve snaze zablokovat investiční akci. My chceme opravit komunikaci ve stávajících parametrech, ve stejné šířce. Nemáme v úmyslu zvyšovat únosnost ani kapacitu vozovky a nabízíme tzv. zklidnění dopravy, které naopak má kamionům co nejvíce znepříjemnit vjezd do Boříkovic, anebo jim v tom úplně zabránit. Současně s tím navrhujeme zvýšení bezpečnosti chodců v této obci,“ dodává Dušek.

Tato komunikace má být opravena z dotací v rámci česko-polské spolupráce. Jde o investici za 74 milionů korun se spoluúčastí kraje ve výši 15%. „Znovu se potvrdilo to, co říkám už delší dobu. Musíme najmout pracovníky, kteří se budou profesionálně věnovat komunikaci s lidmi. Kteří jim budou vysvětlovat, proč musíme narovnat vlastnické vztahy. Zavázal jsem se, že právě tohle musíme změnit. Osobní jednání s každým občanem považuji za naprosto nezbytné,“ tvrdí Jaromír Dušek.

Pardubický kraj totiž nemůže žádat o stavební povolení bez toho, že by pozemky pod komunikací byly v jeho vlastnictví. Současným vlastníkům pozemků je také třeba vysvětlit, že ke stavbě potřebují stavbaři i přilehlé příkopy, nebo že se občas musí přesadit strom. Vše s cílem zvýšit bezpečnost silničního provozu, zklidnit dopravy a také třeba vybudovat chodníky v obci. „Pokud nebudeme s lidmi jednat, nebudeme moci stavět. Můžeme mít připravené projekty, ale neprostavíme těch přibližně 2,5 miliardy korun z dotací a rozpočtu kraje. A to by byla velká škoda. Krajské silnice modernizace potřebují jako sůl,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jaromír Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice