Dutkiewič (SZ): Tržiště, pozemky a otevřená radnice

21.12.2014 17:23

První řádné zasedání zastupitelstva brněnské MČ Vinohrady se uskutečnilo v pondělí 15. 12. 2014. Tentokrát byla předložena poměrně rozsáhlá agenda schvalující činnost jednotlivých městských organizací a rozpočtu na příští rok.

Dutkiewič (SZ): Tržiště, pozemky a otevřená radnice
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Rozpočet byl schválen, ale některé podklady, jako například zpráva o hospodaření bytového fondu, byly plné chyb a musely být staženy, a budou přepracovány na příští zasedání zastupitelstva. Mám obavy o budoucnost projednávaného tržiště, s kterým si koalice evidentně neví příliš rady. Postupně se na zastupitelstvech snažíme navrhovat usnesení, která by spěla k otevřenosti radnice. Náš návrh na zveřejňování kompletních zápisů ze zasedání zastupitelstvev byl koalicí odmítnut. Ve snaze otevřít vinohradskou radnici budeme nadále pokračovat. Zabýváme se také podivnými prodeji přístupových cest a pozemků u soukromých pozemků v lokalitě Šedova. Nakonec jedna dobrá zpráva: Máme zastoupení ve výborech zastupitelstva. Ve finančním výboru zasednu já a v kontrolním Josef Jelínek.

Tržiště hrozí paskvilem

Zřízení obecního tržiště a pořádání pravidelných farmářských a řemeslných trhů bylo výrazným bodem našeho předvolebního programu a snažím se jej prosazovat i z opozice. Snad i díky naší petici za zřízení obecního tržiště se o toto téma začalo zajímat i vedení naší měststké části. To, co roky nešlo, se nyní začíná hýbat. Rada městské části navrhla zařazení prostranství před radnicí (viz obrázek) do tržního řádu za účelem pořádání potravinových trhů. Tento krok oceňuji, ale vadí mi, že radnice odmítá dále trhy iniciovat nebo pořádat. Podle slov pana starosty Čejky nemá městská část o pořádání trhů zájem a ani nechce do jejich rozjezdu investovat žádné finance. Přitom by zřízení pracovní skupiny a malá počáteční investice zajistily důstojné a pravidelné trhy. Ty by se časem mohly stát významnou společenskou událostí, kde by lidé mohli potkávat své sousedy, nakupovat kvalitní potraviny a řemeslné výrobky, a užívat si doprovodný program trhu, jako například hudbuči divadlo.

K farmářským trhům jsem na zastupitelstvu navrhnul dvě usnesení. První se týkalo vyčlenění 50 tis. Kč z rozpočtu na rozjezd a propagaci trhů. Usnesení bylo zamítnuto. Druhým usnesením bylo ustanovení pracovní skupiny pro pořádání farmářských a řemeslných trhů. Tato skupina by dobrovolně pomáhla radnici s pořádáním trhů, vytvořila by kodex trhu, vybírala by trhovce, starala se o propagaci, a zajišťovala by doprovodný program. Usnesení bylo rovněž zamítnuto.

Vedení městské části ale nepředložilo, ani nevysvětlilo, jak si pořádání trhů představuje. Někteří radní uvedli, že by bylo dobré na pořádání trhů najmout soukromou agenturu, jiní prosazovali pronajímání míst na tržišti komukoliv, kdo projeví zájem. Podle mého názoru v tom nemají zástupci koalice vůbec jasno a myslím si, že zde horzí, že tržiště nenaplní představy místních obyvatel. V praxi by to mohlo vypadat tak, že nikdo nebude ručit za správný výběr trhovců a sortimentu trhu, jeho kvalitu, a že tržiště bude nehezkým neorganizovaným seskupením nejednotných stánků. Napovídá tomu také fakt, že pan starosta odmítá hovořit o farmářských a řemeslných trzích, ale prosazuje čistě potravinové trhy, které nezaručují kvalitu, lokální původ a sezónnost produktů. Další hrozbou je, že tržiště dlouhodobě pronajme městská část soukromému nájemci, který ze záměru pořádat tržiště může udělat poměrně slušný byznys. V Bystrci by o takové zkušenosti mohli vyprávět. Z tržiště profituje tamní provozovatel hotelu Santon, ale kvalita je pochybná.

Nyní uvažuji nad založením pracovní skupiny, která by i bez financí a bez podporyradnice farmářský a řemeslný trh uspořádala. Pokud by se našel někdo, kdo by chtěl s přípravou farmářských a řemeslných trhů na Vinohradech pomoci, nechť se ozve na email martindutkiewic@gmail.com.

Vinohrady: typická uzavřená a netransparentní radnice

Trendem v ostatních obcích a městkých částech je nyní co nejvíce radnici otevírat veřejnosti, tedy hlavně zveřejňovat materiály svobodně na internetu, jako jsou například smlouvy, zápisy ze zastupitelstev, videozáznamy ze zastupitelstev, zápisy z rady, platy i majetková přiznání zastupitelů. Jako opoziční zastupitelé chceme postupně předkládat návrhy na otevření radnice veřejnosti.

Na Vinohradech se nic takového nechystá. Zastupitel Tomáš Pokorný (ANO) podal návrh na úpravu jednacího řádu, která by zajistila zveřejňování celých zápisů ze zastupitelstev na webových stránkách městské části. Dnes jsou totiž zveřejňovány pouze usnesení, což považujeme za nedostatečné. Bez jediného argumentu byl tento návrh odmítnut. Proti hlasovala koalice ČSSD, KSČM, TOP 09 a smutnou skutečností je, že svůj hlas přidala také zástupkyně Moravanů. S Šárkou Konečnou z Moravanů jsme sice kandidovali na společné kandidátce, ale jak lze vidět nyní, ve vetšině hlasování se kloní k podpoře vládnoucí koalice, a to i přesto, že dříve deklarovala setrvání v opozici.Její hlas proti zveřejňování zápisů mě mrzí asi nejvíce, a na jeho základě se od spolupráce s Šárkou Konečnou veřejně distancuji. Oslabení opozičních zastupitelů o jeden hlas sice není příjemné, ale naše snahy a cíle to nijak neovlivní.

V rozpravě o rozpočtu jsem také navrhoval vytvoření položky v rozpočtu pro tvorbu nových webových stránek Vinohrad. Ty současné jsou podle mého názoru zastaralé, nepřehledné a jsem přesvědčen, že by si naše městská část zasloužila web nový, který by také přispěl k transparentnosti a otevřenosti vinohradské radnice. Součástí nového webu bynapříklad mohl být videokanál se záznamy ze zastupitelstev. Tento můj návrh byl také odmítnut. Pan vedoucí finačního odboru Pekárek nicméněslíbil, že vyčlení alespoň menší částku na rekonstrukci stávajícího webu. Za toto dočasné řešení jsem rád, ale i přesto budu do budoucna prosazovat tvorbu zcela nového moderního webu, který bude srozumitelný a vstřícný občanům, a který bude důstojně propagovat naši městkou část.

Podivné prodeje pozemků v lokalitě Šedova

Lokalitou Šedova nazývá radnice pozemky mezi domovem důchodců na ulici Věstonická a židenickou poliklinikou na Viniční. Území těchto bývalých zahrádek bylo aktualizací územního plánu změněno na budoucí stavební pozemky. Existuje zde záměr devoleperské firmy SEMIRA na stavbu šestnácti čtyřpatrových bytových domů. Firma pro tyto účely potřebuje vykoupit pozemky v této lokalitě, z nichž některé jsou vlastněny městem a jiné soukromými osobami. Samotnáplánovaná výstavba v této oblasti je z mého pohledu v pořádku. Za podezřelé ale považuji prodeje pozemků vlastněných městem developerovi. Městská část totiž jako první prodává přístupové cesty k soukromým pozemkům. Zdá se tedy, že touto taktikou se investor ve spolupráci s vedením naší radnice snaží odříznout soukromé pozemky v této oblasti od přístupové cesty, a snížit tak jejich hodnotu pro jejich budoucí odkup.

Na mimořádném zastupitelstvu, které se konalo 6. 10. 2014 (4 dny před volbami) byl schválen prodej prvního takového pozemku (cesty). Nyní předložilo vedení města návrh na prodej druhého menšího pozemku v této oblasti. Na zastupitelstvu jsem podpořil návrh usnesení pana Pustiny (ODS) a paní Ivičičové (KDU-ČSL), podle něhož by se měly městské pozemky v této oblasti prodávat až jako poslední. Tento návrh usnesení ovšem koalice odmítla. Jelikož tyto prodeje musí ještě schválit Rada města Brna, budeme je nadále prověřovat, a pokud se naše obavy potvrdí, upozorníme na naše podezření radní města Brna.

Společný postup opozice

V předchozím zápisníku jsem se zmínil, že se pokusím oslovit zástupce ostatních opozičních stran s výzvou ke spolupráci. Scházíme se, konzultujeme, a domlouváme společný postup se zastupiteli z ANO, KDU-ČSL a ODS. Velice oceňuji především snaživost a zápal Tomáše Pokorného (ANO) a právní znalosti Jitky Ivičičové (KDU-ČSL). Mnoho z nás je v zastupitelstvu poprvé, takže nám přijdou vhod postřehy zkušenějších opozičních kolegů. Zatím nám spolupráce funguje výborně.

Omlouvám se za poměrně obsáhlé vydání tohoto Zápisníku zastupitele. Naši opoziční práci jsme rozběhli naplno a mám tedy mnoho témat, o kterých vás chci informovat. Zanedlouho se dočkáte i webové verze tohoto zápisníku. Prozatím zveřejňuji tyto články na stránkách základní organizace Strany zelených Brno-východ.

Rád bych vás také pozval na příští jednání zastupitelstva, které se bude konat 26. 1. 2015 v budově radnice. Jednání zastupitelstva jsou veřejná, každý, koho zajímá dění v naší čtvrti, je na něj srdečně zván.

Přeji Vám krásné svátky a vše nejlepší do nového roku.

Martin Dutkiewič, zastupitel za Stranu zelených MČ Brno Vinohrady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…