Dvořák (ČSSD): Uvnitř hradecké Galerie moderního umění pracují restaurátoři

22.08.2016 15:42

Hradecká Galerie moderního umění se veřejnosti otevře v listopadu. V současné době uvnitř probíhá instalace osvětlení, která bude dokončena v termínu začátkem září. Hlavním důvodem zpoždění otevření jsou ale rozsáhlé restaurátorské práce, které musí kraj na žádost památkářů zrealizovat. Jejich termín dokončení je dle harmonogramu až v polovině listopadu.

Dvořák (ČSSD): Uvnitř hradecké Galerie moderního umění pracují restaurátoři
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

V Galerii moderního umění, která byla po stavební stránce dokončena v závěru minulého roku, probíhají v současné době poslední vnitřní práce. „Instalace výstavního osvětlení probíhá dle harmonogramu. Nyní jsou už pověšené rampy, začínají se instalovat vlastní svítidla. Termín dokončení umístění osvětlení je do 9. září,“ informoval radní pro oblast investic Josef Dvořák.

Další práce, které se nyní provádí, jsou restaurátorského charakteru. „V tomto týdnu by si měla restaurátorská firma odvézt sochy z hlavního průčelí budovy, bude se demontovat vstupní portál i schodiště. Restaurátoři pracují ale i uvnitř galerie,“ doplnil Dvořák.  Restaurují se historické tapety, dřevěné prvky a nábytek se již začal odvážet a renovovat, na detailech spolupracují zástupci památkářů, projektant a zhotovitel.

„Galerii moderního umění chceme otevřít, až budou všechny práce kompletně hotové. Jen na samotnou instalaci exponátů potřebují zaměstnanci galerie asi osm týdnů. Hlavním důvodem zpoždění otevření jsou rozsáhlé restaurátorské práce, které musí kraj na žádost památkářů zrealizovat. Toto zadání jsme navíc dostali až po dokončení stavebních prací. Termín dokončení restaurátorských prací je dle harmonogramu až v polovině listopadu. Abychom neotevírali opravenou budovu zařízenou polovičatě, termín otevření bude až v druhé polovině listopadu. Konkrétní datum ještě není stanoveno,“ vysvětlil náměstek hejtmana odpovědný za oblast kultury Otakar Ruml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…