Dvořák (KDU-ČSL): Kvalitní vzdělání pro náš kraj

05.09.2016 6:31

Vše začíná již na základní škole. Učitelé na základních školách by měli vědět, jaké nároky mají na své žáky klást, jak se mají směřovat k dalšímu vzdělávání či profesnímu zaměření.

Dvořák (KDU-ČSL): Kvalitní vzdělání pro náš kraj
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Co se týče požadovaných výstupů, pomůže učitelům zavedení jednotných přijímacích testů. To je ale jen jedna strana mince. Tou druhou je ukázat žákům, že prestižní není jen studium na gymnáziu, ale že je zde řada dalších oborů, které neoprávněně unikají jejich pozornosti, a přitom se takto vzdělaných mladých lidí regionu zoufale nedostává. Máme tím na mysli především technické obory.

Chceme proto podporovat systém duálního vzdělávání, který přinese spolupráci odborných středních škol a firem. Nejde totiž jen o moderně vybavené učebny, lepší jazykovou přípravu či počítačovou gramotnost. Klíčem k úspěšnému modelu vzdělávání pro praxi je zapojení firem do systému vzdělávání, kdy mladý člověk bude zároveň žákem i zaměstnancem.

Vedle žáků je však potřeba zajistit i efektivní vzdělávání pedagogů prostřednictvím dobře fungujících servisních organizací. Pedagogům však musí pomoci dostatečný počet asistentů, zvláště nyní v době zavádění inkluze. Nezbytná je proto koordinace s poradnami i Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity. Větší počet sociálních a pedagogických asistentů najde uplatnění i v lokalitách, kde je větší koncentrace dětí z ohrožených rodin. Mohou zajišťovat doučování dětí, organizovat volnočasové aktivity, např. ve spolupráci s družinami.

Pokud chceme, aby byl vzdělávací systém v našem kraji efektivní, neobejdeme se bez dialogu s veřejnými vysokými školami. Naším cílem je, aby programová nabídka lépe vyhovovala potřebám našeho regionu, např. rozšířením nabídky technických oborů. Je také nezbytné soustředit pozornost na přípravu učitelů, abychom zajistili, že na všech školách v regionu budou učit kvalitní učitelé. Nejde jen o to zpřísnit vývěr adeptů učitelství, ale i lépe propojit studenty učitelství s reálnými potřebami regionálního školství.

Mgr. Zdeněk Dvořák, ředitel Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích, kandidát do krajského zastupitelstva za KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…