Dvouletý (Soukromníci): Dnešní Velehrad je bohužel také mementem chaosu v péči o postižené

04.07.2020 13:44

Každý rok si v těchto dnech připomínáme byzantské věrozvěsty sv. Cyrila a Metoděje, kteří jsou nerozlučně spojováni s poutním Velehradem. Letošní dny lidí dobré vůle jsou však pro mnoho z nás také mementem toho, jak destruktivně, neodborně a chaoticky postupuje dnešní vedení Zlínského kraje v péči o ty nejzranitelnější, tedy osoby se zdravotním postižením, pro které se právě Velehrad stal nadějí, domovem a bezpečným přístavem.

Dvouletý (Soukromníci): Dnešní Velehrad je bohužel také mementem chaosu v péči o postižené
Foto: Michal Pavlásek
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

Symbolem tohoto „zmaru“ se stalo slavné Vincentinum, které se vedení kraje rozhodlo vymazat z mapy poskytovatelů sociálních služeb, přetrhat tak staletou tradici a do té doby nerozlučné spojení Vincentina právě s Velehradem. A teprve v okamžiku, když tento krok vyvolal doslova zděšení u široké veřejnosti, snaží se jeho protagonisté věc bagatelizovat a tvrdí, že nic z toho není pravda.

Tak si pojďme zrekapitulovat základní fakta:

  • Zastupitelstvo Zlínského kraje rozhodlo dne 4.5.2020 i přes silnou kritiku opozice o zániku Vincentina. Tento domov pro osoby se zdravotním postižením vedení kraje sloučilo s druhým obdobným zařízením na Velehradě (DOZP Buchlovská) a tím došlo k zániku nejen názvu, ale také do té doby autonomního domova.
  • Dosavadní klienti Vincentina měli být postupně vystěhování. Někteří do chráněného bydlení a ti, u kterých to není možné, tak měli být přesunuti do jiných velkokapacitních domovů pro osoby se zdravotním postižením. Do roku 2023 měla budova Vincetina zcela osiřet. Plán jejího dalšího využití neexistuje nebo je vedením kraje úpěnlivě tajen.
  • Vedení kraje tvrdí, že šlo pouze o organizační změnu, která měla za cíl ušetřit provozní náklady. Nicméně tyto změny rozhodně nejsou systémové. Zlínský kraj má totiž dvě pobytová zařízení pro osoby se zdravotním postižením rovněž v Kunovicích, stejně tak má dvě pobytová zařízení v Kvasicích. Ale zde k žádnému slučování provozů nedošlo.
  • Obě dosavadní vedoucí domovů pro osoby se zdravotním postižením na Velehradě, které byly nesystémově sloučeny, dostaly výpověď pro nadbytečnost! Přestože jde o odborníky s mnohaletou praxí, přestože v danou chvíli hledaly a dodnes hledají Sociální služby Uherské Hradiště další personální posily.
  • Po kritice veřejnosti oznámilo vedení Zlínského kraje, že do budovy Vincentina přesouvá část klientů z druhého zařízení na Velehradě, tj. DOZP Buchlovská, a tak bude kapacita Vincentina opět naplněna. Kde se poděl původní transformační plán postupného opuštění budovy Vincentina a tedy i důvod pro výpověď paní Mileny Marečková, která tři dekády vedla tento domov?
  • V rámci nouzového stavu způsobeného pandemii COVID-19 rozhodlo vedení Zlínského kraje o zřízení nové odlehčovací sociální služby pro 25 klientů v pořadí již třetí budově na Velehradě (dřívější DOZP Salašská). Tato budova byla již několik let opuštěna, a proto hejtmanství muselo vynaložit asi dva miliony korun na obnovení základní infrastruktury, sociálních zařízení, apod. A to i přesto, že o provozování sociální služby v tomto objektu na základě výběrového řízení již dlouho dobu usiluje např. organizace PAHOP. Přestože se hejtmanství schovává za to, že zřízení této odlehčovací služby bylo odpovědí na požadavek ministerstva na to, aby kraje vyčlenili 10 % veškeré kapacity domovů pro osoby se zdravotním postižení pro případ šíření nákazy COVID-19, nikdy fakticky nešlo o „covidové“ pracoviště.

A takových nesystémových kroků bychom našli mnohem více. Občané Zlínského kraje si zaslouží, aby se nejen o péči o handicapované rozhodovalo s maximální odbornou erudicí. Proto jsme sestavili tým odborníků, kteří jsou připraveni napravit dosavadní chybná rozhodnutí a zajistit pro osoby se zdravotním postižením, ale také seniory dostatečně kvalitní a dostupné sociální služby, a to nejen terénní, ale také pobytové.

Co je našim cílem?

  • Vrátíme seniorům, zdravotně postiženým a duševně nemocným spoluobčanům v našem kraji jistotu, aby se nemuseli obávat o svoji budoucnost.
  • Rozšíříme kapacitu pobytových zařízení pro seniory a zajistíme dostupnost adekvátních sociálních služeb pro všechny, kteří je potřebují.
  • Zrevidujeme nekompetentní rozhodnutí současné krajské vlády a zabráníme nesmyslné destrukci a likvidaci zařízení, která slouží k poskytování potřebných sociálních služeb, například domov pro osoby se zdravotním postižením Vincentinum na Velehradě.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…