Dvouletý (Soukromníci): Peníze patří lidem, ne státu! Ať šetří i úřady

20.11.2020 8:36

Peníze patří lidem, ne státu! Proto podporuji zrušení superhrubé mzdy, díky čemuž lidem zůstane v peněženkách víc peněz.

Dvouletý (Soukromníci): Peníze patří lidem, ne státu! Ať šetří i úřady
Foto: archiv Michala Dvouletého
Popisek: Michal Dvouletý

A budou to pak lidé, nikoliv stát, kdo budou rozhodovat, na co konkrétního peníze použijí. Ani na chvilku přitom nepochybuji, že v tomto rozhodování budou moudřejší než vypasený a zpohodlněný stát.

Navíc právě diskuse o zrušení superhrubé mzdy jasně profiluje českou politickou scénu a rozděluje ji na dvě relativně srozumitelné poloviny. Na jedné straně jsou ti, kdo chtějí malý, efektivní a dobře fungující stát, který pro svou činnost potřebuje jen nízké a spravedlivé daně. Na straně druhé jsou pak ti, kteří tradičně volají po velké přerozdělování peněz, zdůrazňují potřebnost zajistit příjmy pro státní rozpočet nebo se „chytře“ maskují za líbivější obhajobu městských a obecní rozpočtů, tedy peněz na lokální investice a spokojený život ať už ve městech či na venkově.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Já společně se Soukromníky jednoznačně patřím do první skupiny a ani na chvilku bych neváhal s hlasem pro zrušení superhrubé mzdy a tedy jednoznačné snížení daňové zátěže.

Zároveň jsem však zodpovědný krajský a městské zastupitel, proto musím říct „B“. Ano, zrušení superhrubé mzdy bude představovat výrazný výpadek příjmů, který Sdružení místních samospráv ČR odhaduje v případě Zlínského kraje na 372 milionů Kč a v případě Uherského Hradiště na 37 milionů Kč. A to jsou pořádné peníze, protože v obou případech jde přes palec zhruba o desetinu veškerých daňových příjmů.  

Zodpovědné řešení by podle mne spočívalo v těchto dvou bodech:

  1. Začít se také na hejtmanství a radnici chovat jako u většiny firem, tedy seškrtat výdaje, hlídat každou korunu, přeorganizovat procesy, propustit nadbytečné lidi, zvýšit produktivitu a soustředit se na výkon, v případě samospráv tedy na co nejvíce efektivní správu a rozumné investice s multiplikačním efektem do lokální ekonomiky.
  2. Otevřít debatu o změně rozpočtového určení daní (RUD), protože stát má na rozdíl od krajů, měst a především menších obcí daleko větší možnosti, kde ušetřit na provozu. Proto by celou tíhu úspor neměly opět odedřít ti nejmenší, ale naopak by měl stát přenechat více vybraných daní na lokální úrovni, aby tak podpořil tlumení dopadů hospodářské recese, tak restart lokální ekonomiky.


Ing. Michal Dvouletý, MBA
zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
člen předsednictva Strany soukromníků ČR

(převzato z Profilu)

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Článek byl převzat z Profilu Ing. Michal Dvouletý, MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…