Energetická komise hnutí ANO podpořila energeticky pasivní dům pro seniory

12.02.2014 5:28

Ve městě Modřice u Brna byl počátkem února 2014 slavnostně otevřen pasivní dům pro seniory. Politické hnutí ANO prostřednictvím Energetické komise a jeho zástupce Ing. Lubomíra Charváta podpořilo výstavbu energeticky úsporných budov pro veřejné sociální projekty. Poděkoval místostarostce Haně Chybíkové a architektům Aleši Brotánkovi a Josefu Smolovi za prosazení a realizaci tohoto projektu.

Energetická komise hnutí ANO podpořila energeticky pasivní dům pro seniory
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Bytový dům pro seniory je největší investici do energeticky úsporné budovy v pasivním standardu z veřejných finančních prostředků v tuzemsku.

Zprava starosta města Modřic Jan Šiška, mistostarostka Hana Chybíková, hovoří zástupce hnutí ANO Lubomír Charvát, dále starosta Šlapanic Jaroslav Klaška.

Provozovatel novostavby je město Modřice. Dům je přizpůsobený potřebám starších lidí, kteří mohou mít omezenou možnost pohybu, nicméně jsou soběstační. Náklady na stavbu činily 64 milionů bez DPH. Náklady uhradilo město Modřice z vlastních zdrojů a z bankovního úvěru. Necelých deset milionů pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR.

Dům nabízí 32 bytů 1+kk a 2+kk. Všechny byty, mají vlastní hygienické zázemí, kuchyňský kout, terasu nebo balkón. V areálu domu je společná zahrada a jezírko. Budova je vybavena centrální rekuperační jednotkou ke zpětnému získávání energie, slunečními kolektory a kotlem na peletky s akumulačním zásobníkem. Na budově je umístěna zelená střecha, která bude v létě ochlazovat a přispívat k příjemnému klimatu a nádrže na dešťovou vodu pro technickou užitkovou vodu nebo zalévání zahrady. Dešťová voda bude plnit jezírko v zahradě, kde je pro seniory posezení. Měsíční náklady na veškeré energie a poplatky se u malometrážních bytů mají pohybovat do 450 korun.

Architekti objektu Aleš Brotánek a Josef Smola vyjádřili zájem pokračovat ve vývoji obdobných domů pro veřejné sociální služby, jako jsou mateřské školy, školství nebo byty pro mladé rodiny. V tomto je Lubomír Charvát podpořil a potvrdil, že trend vývoje v EU jde právě tímto nízkoenergetickým směrem.

reklama

autor: ANO

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.