Europarlament: Osobní údaje Evropanů ve Spojených státech? Nová dohoda obnovuje důvěru

03.12.2016 20:19

Evropský parlament schválil 1. prosince dohodu mezi EU a USA o předávání osobních údajů v rámci boje proti trestné činnosti a terorismu. Zpravodaj Jan Philipp Albrecht ji považuje za krok směrem k obnovení důvěry mezi EU a USA v této oblasti. Ta byla byla zpochybněna zveřejněnímy Edwarda Snowdena o masivním americkém dohledu nad elektronickou komunikací. Albrecht je přesvědčen, že dohoda zaručuje vysoké standardy pro ochranu osobních údajů.

Europarlament: Osobní údaje Evropanů ve Spojených státech? Nová dohoda obnovuje důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Co je cílem této dohody?

Zastřešující dohoda (anglicky Umbrella agreement, pozn.red.) má zaručit vysoké standardy ochrany osobních údajů se kterými pracuje policie při předávání případů mezi EU a USA.

Bylo těžké obnovit důvěru poté, co Snowden vynesl informace o hromadném sledování?

Díky Snowdenovi vyšlo najevo, že USA musí  zavést věrohodná opatření na ochranu osobních údajů. Proto jsme také usilovali o tuhle dohodu. Jsme rádi, že se nám to podařilo, alespoň pokud jde o policejní orgány. Výzvědné služby v dohodě nejsou zahrnuty; na ty se ještě zaměříme v budoucnosti.

Jsou tedy současná opatření dostatečnou zárukou?

Je třeba říct, že USA přijaly zákon o soudní ochraně, který poprvé v historii zaručuje Evropanům stejná základní práva jako občanům USA. To je velmi důležité, protože bez této dohody by nebylo možné předávat údaje přes Atlantik, neboť Evropský soudní dvůr rozhodl, že taková záruka je základní podmínkou dohody EU-USA.

Bude mít zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem vliv na provádění této dohody? 
 
Nevíme, jak se bude Trumpova administrativa stavět k ochraně osobních údajů a k jejich předávání. Každopádně platí, že USA budou muset nejdřív plně provést ustanovení dohody, jinak nevstoupí v platnost a situace zůstane stejná jako dnes.

Jaký přesně dopad bude dohoda mít v EU?

Mnohé země už mají své dohody s USA o předávání dat, ale jejich standardy jsou velmi nízké. Proto přináší zastřešující dohoda zlepšení i přímo v Evropě. Musíme se zároveň zaměřit na zlepšování ochrany údajů v našich členských státech a na úrovni EU. Týká se to policejní a soudní spolupráce a je to nezbytným předpokladem pro účinnější boj proti trestné činnosti a terorismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.