Europoslanec Březina: EP zasazuje poslední ránu roamingovým poplatkům

03.04.2014 12:00

Evropská lidová strana, která je zpravodajem návrhu nařízení o jednotném trhu v oblasti telekomunikací, prosadila ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku zrušení poplatků za volání do/ze zahraničí v rámci EU (tzv. roaming) počínaje 15. prosincem 2015. Dnes o návrhu hlasuje plénum Evropského parlamentu.

Europoslanec Březina: EP zasazuje poslední ránu roamingovým poplatkům
Foto: red
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Zrušení poplatků se týká hlasových služeb, datových služeb i posílání sms zpráv. Odpadne tak hlavní důvod, pro který drtivá většina Evropanů při cestování do zahraničí je v minimálním rozsahu používá na svém mobilu sociální sítě jako je Facebook a posílá emaily a plná polovina vůbec nepoužívá internet. Čtvrtina Evropanů při svých cestách do zahraničí pak úplně vypíná svůj mobilní telefon.

Zrušení roamingových poplatků plně podporuji v situaci, kdy mobilní operátoři viditelně jednají ve vzájemné shodě a roamingové poplatky uměle udržují.

Za správná a prospěšná považuji rovněž opatření na podporu veřejné WiFi a důsledné hájení síťové neutrality, aby nebylo možné, že operátoři blokují některé služby jako třeba Skype. Jsem kategoricky proti diskriminaci dat na základě původu, cíle nebo typu, ani jejich jinému upravování. Jak blokování služeb konkurujících operátorů, tak naopak jejich zvýhodňování nezdravě upevňuje pozici zavedených operátorů a jejich služeb a brání vstupu konkurence na trh, což v konečném důsledku poškozuje koncového uživatele.

Uživatelé internetu rovněž ocení povinnost poskytovatelů internetového připojení uvádět v rámci smlouvy se zákazníkem nikoliv maximální teoretickou rychlost internetového připojení, ale reálně dosažitelnou rychlost. Pokud zákazník dostane ve skutečnosti nižší než avizovanou rychlost, bude to automaticky považováno za porušení smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…