Europoslanec Ježek přednesl rezoluci k únosu dětí v Jižním Súdánu

16.03.2015 6:33

Ve dnech 15. a 16. února 2015 došlo podle odhadů k únosu 89 dětí a pravděpodobně stovek dalších z vesnice Wau Shilluk ve státu Horní Nil, který spáchaly obzbrojené složky údajně vedené Johnsonem Olonim, velitelem z řad Súdánské lidově osvobozenecké armády (SPLA). Evropský parlament vyzval ke svolání nové dárcovské konference pro Jižní Súdán.

Europoslanec Ježek přednesl rezoluci k únosu dětí v Jižním Súdánu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Debata kandidátů do Evropského parlamentu

Rezoluce Evropského parlamentu, přijatá na plenárním zasedání ve Štrasburku většinou 626 hlasů, odsuzuje nedávný únos nejméně 89 dětí v Jižním Súdánu. Poslanci vyjádřili hluboké znepokojení nad zhoršující se bezpečnostní a humanitární situací v zemi, a vyzvali všechny zúčastněné strany konfliktu k okamžitému ukončení násilí a porušování lidských práv.

Z mé iniciativy rezoluce vyzývá mezinárodní společenství ke svolání nové dárcovské konference pro Jižní Súdán, jakmile budou splněny všechny podmínky pro mír a bude zaveden systém řádného rozdělování pomoci.

Evropský parlament také naléhavě vyzval Africkou unii, aby zveřejnila svou zprávu o násilí páchaném na civilním obyvatelstvu. Ve svém vystoupení na plenárním zasedání jsem vyzval k vytvoření mezinárodní kontaktní skupiny, v níž by se sešli všichni rozhodující aktéři mírového procesu. To by zajistilo kontinuitu a vyvolalo žádoucí tlak na strany zúčastněné v konfliktu.

Text rezoluce je zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce