Europoslanec Maštálka: Gruzínský zachránce Ukrajiny s kaňkou

16.06.2015 11:57

Nebývá zrovna časté, aby se ministry nebo jinak vysoce postavenými politiky stávali cizinci. A už naprosto ojedinělou originalitou je, že jde o bývalého prezidenta, který ale svou zemi opustil. Čelí totiž obvinění ze zneužití pravomocí a také ze zpronevěry státních peněz.

Europoslanec Maštálka: Gruzínský zachránce Ukrajiny s kaňkou
Foto: hns
Popisek: Europoslanec Jiří Maštálka

Až do tak kontroverzní situace se dostal bývalý prezident Gruzie Michail Saakašvili. Teď už ve službách tzv. nového ukrajinského vedení, které ho v minulých dnech posadilo do funkce gubernátora Oděsy. Za přinejmenším podivný krok ukrajinského prezidenta Porošenka to označili nejen mnozí politici. „Kroucením hlavy“ se mimo jiné přidali i komentátoři televizních stanic BBC nebo CNN. Ty asi jen těžko budeme podezírat z náklonnosti k Rusku, proti kterému je jmenování gubernátora Saakašviliho i podle nich namířeno.

Zazněl dokonce názor, že pro ukrajinského prezidenta je zarputilý antirusismus Michaila Saakašviliho tou nejdůležitější kvalifikací. Pokud tomu tak je, a nic zatím nenasvědčuje, že ne, jsme svědky velice zvláštní situace například i z pohledu Evropské unie. Ta na jedné straně podepisuje asociační dohodu se současným prezidentem Gruzie Giorgiem Margvelašvilim, který však zároveň požaduje v Kyjevě vydání svého předchůdce Saakašviliho, obviněného ze zmíněných činů zpronevěry státních financí a zneužití pravomocí.

A na straně druhé aktivně podporuje politiku současného ukrajinského vedení v čele s prezidentem Porošenkem, který Saakašviliho angažuje jako zjevnou provokaci proti Rusku a navíc ještě „shazuje“ Ukrajince jako neschopné zastávat funkci gubernátora. Jen na okraj je pak možné dodat, že praxi nevolit tyto představitele regionů, ale jmenovat je prezidentem, mimo jiné kritizovala EU v případě Ruska jako nedemokratickým způsob soustředění moci do rukou prezidenta.

Jmenování cizince na post gubernátora v kontroverzní Oděse a navíc natolik spornou postavu, jakou Michail Saakašvili je, si tak jen těžko lze vykládat jinak, než jako další krok – navíc vědomý – ke zvyšování napětí na Ukrajině a dalšímu zaostřování vztahů s Ruskem. Což není jen názor můj, mohlo dalších takových je možné najít v západních médiích.

Jiří Maštálka, poslanec Evropského parlamentu za KSČM

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…