Europoslanec Zdechovský (KDU-ČSL) se zastal živořícího seniora ze Znojma

09.12.2014 19:53

Nedávná reforma sociálních služeb přivedla stovky lidí potřebujících zdravotní péči do skutečných existenčních potíží. Jedním z těch, kteří žádají nyní o pomoc v zoufalé životní situaci, je pan Eduard Krutiš ze Znojma, kterého Tomáš Zdechovský osobně navštívil na sociální ubytovně.

Europoslanec Zdechovský (KDU-ČSL) se zastal živořícího seniora ze Znojma
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Podle europoslance Tomáše Zdechovského by se tímto případem okamžitě mělo zabývat ministerstvo práce a sociálních věcí i představitelé města Znojma.

„Tento pán chodí o francouzských holích. Bylo mu diagnostikováno celkem deset onemocnění, na které bere celkem 16 léků a dnes musí živořit na ubytovně.  V roce 2003 mu byl posudkovým lékařem určený III. stupeň bezmocnosti. Důsledkem tzv. Drábkovy reformy mu byla bezmocnost snížena na I. stupeň, což automaticky znamenalo snížení nároku na péči. Pan Krutiš tak doslova přežívá ze dne na den,“ popisuje celý případ europoslanec Tomáš Zdechovský, který ho podle jeho slov doslova šokoval.

Problémem by se mělo neprodleně zabývat ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Má proto problém vyjít se svým důchodem a navíc se snížením stupně bezmocnosti nemá nárok na stálou péči. Pečovatelka za ním dochází pouze jednou týdně, což zdaleka nestačí pro jeho potřeby,“ popisuje lidovecký europoslanec nezáviděníhodnou situaci tohoto člověka ze Znojma. Zdechovský proto zkoumá možnosti, jak panu Krutišovi konkrétně pomoci.

„Obrátil jsem se dopisem přímo na ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou-Tominovou se žádostí o nové vypracování revizního lékařského posudku jeho stavu. Se žádostí o pomoc jsem se obrátil také na starostu Znojma. Chci zjistit všechny možnosti, jak mu lze za nynějších okolností pomoci a zda by bylo možné umístit ho do nějakého sociálního zařízení, kde může důstojně žít,“ zdůraznil lidovecký europoslanec Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…