Europoslanec Zdechovský: Muslimové musí začít respektovat naše zákony

15.11.2015 18:44

A proto logicky přichází na řadu otázka, jak dosáhnout bezproblémového soužití v dnešní době? Naprosto nutnou podmínkou je přijetí zvyklostí, které jsou v západních zemích standardem a brány jako samozřejmost. Např. respekt k zákonům.

Europoslanec Zdechovský:  Muslimové musí začít respektovat naše zákony
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

V Bruselu bydlím v části Schaarbeek, kde žije mnoho přistěhovalců z muslimských zemí. Často jsem zde svědkem následující scény. Po ulici jde muž, vedle něho jde žena a za ním další. Později jsem se dozvěděl, že praxe bývá u místních muslimů taková, že jedna je oficiální manželkou. Další jsou už „neoficiální,“ a tedy nezákonné.

Ptám se, opravdu je takový problém přijmout monogamní soužití za své? Rád bych připomněl, že monogamie byla zavedena i ve dvou muslimských zemích Turecku a Tunisku a převážně muslimských postsovětských státech střední Asie.

Dalším kamenem úrazu je i mezi evropskou muslimskou komunitou silně rozšířený antisemitismus. Podle studie s názvem Antisemitic Attitudes among Muslims in Europe provedené v několika zemích EU je míra vyšší ve srovnání s ostatní populací. V čem se projevoval? Jednak vyjadřovali ve srovnání s celou populací mnohem častěji souhlas s několika předloženými antisemitskými výroky, přičemž míra antisemitismu rostla s mírou zbožnosti. Problémem je sice ne otevřené popírání, ale zlehčování holocaustu.

Obrovským problémem je i loajalita k demokratickému zřízení

Bohužel, nezůstává pouze u verbálních projevů. Uvádím některé nejznámější příklady otevřeného protižidovského násilí, které hovoří za vše: Útok na židovské bruselské muzeum v roce 2014, útok na pařížský obchod v loňském roce s košer zbožím (na statistikách bohužel nic nemění skutečnost, že jedním ze statečných zachránců rukojmích byl sám muslim) či útok na židovskou školu v Toulouse z roku 2012.

Vedle nenávisti vůči Židům je obrovským problémem také loajalita k demokratickému zřízení. Např. v Dánsku nedávný průzkum zveřejněný na dánském serveru the Local ukázal, že respekt k dánské ústavě není samozřejmý. Nezanedbatelná část dotázaných muslimů v Dánsku je pro zavedení práva šaría jako základu dánského práva. 11 % korán hlavním zdrojem pro dánské zákony a 26,5 % by preferovalo mix Koránu a dánské ústavy.

Samozřejmě lze namítnout, že právo šaría má mnoho škol a mohou se lišit i názory muslimských vykladačů práva. Na druhé straně ale o mnohém svědčí rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případu týkajícího se zrušení kontroverzní turecké islamistické politické strany Refah Partisi. Štrasburský soud rozhodl tak, že právo šaría je neslučitelné s Úmluvou o ochraně lidských práv, a to kvůli jeho pravidlům trestního práva, nepřiznání rovnoprávného postavení mužům a ženám v právním pořádku a zasahování do soukromého i veřejného života na základě náboženských předpisů.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…