Europoslanec Zdechovský: O dítě se mají starat oba rodiče. Realita je často jiná

02.04.2016 16:10

V pátek 8. dubna se v Poslanecké sněmovně PČR (zasedací místnost č. 205, Sněmovní 1, Praha) od 9 hodin uskuteční seminář na téma Rovnost a společná rodičovská odpovědnost: role otců.

Europoslanec Zdechovský: O dítě se mají starat oba rodiče. Realita je často jiná
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Seminář představí rezoluci Rady Evropy 2079 a s ní spojené výzvy týkající se legislativy, změn výkonu profesí účastnících se opatrovnického řízení a především přístupu k právům a zájmu dítěte v rodičovském konfliktu.

„Odpovědnost vůči svým dětem mají oba rodiče. Realita je často taková, že v případě rodičovských sporů jsou otcové upozaděni. Musí čelit překážkám, které vyplývají ze zákonů, z praktických postupů úřadů a zažitých předsudků a které mají za následek, že otec je v důsledku připraven o možnost udržovat se svými dětmi trvalý vztah,“ popisuje závažnost situace v celé Evropské unii europoslanec Tomáš Zdechovský.

Rezoluce Rady Evropy týkající se právě společné rodičovské odpovědnosti a role otců doporučuje členským státům zavést či upravit opatření, aby do výchovy dětí byli zapojeni oba rodiče. O rezoluci, Cochemské praxi, roli otců v české společnosti a také právních úpravách týkajících se České republiky budou hovořit na semináři odborníci z této oblasti.

Zpřetrhané vazby na rodiče se negativně projevují v dospělosti

„Zapojení obou rodičů do péče a výchovy je pro správný rozvoj dítěte naprosto nezbytný. Ze svého okolí znám několik případů, kdy rozdělení rodiče a dítěte mělo za následek narušení vzájemného vztahu a osobně mě velmi mrzí, když vidím, jak si někteří rodiče ve svých sporech berou právě dítě jako rukojmí a znemožňují kontakt dítěte s druhý rodičem,“ sdělil poslanec Vít Kaňkovský.

„Seminář má kromě informativní úlohy také poskytnout možnost setkání odborníků, kteří projevili zájem podílet se nějakým způsobem na změně ve výkonu profesí v rámci opatrovnického řízení. Je potvrzením tohoto zájmu a prostředkem ke spojení odborníků, kteří chtějí a mohou, např. v rámci profesních organizací nebo z titulu své funkce, něco změnit,“ vysvětluje Markéta Nováková ze spolku Cochem.cz, který se snaží o zavedení Cochemské praxe v České republice.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu