Europoslanec Zdechovský: V Norsku zrušili soud v případu Michalákových. Soud prý nesehnal tlumočníky

21.02.2016 8:36

Soud v případě Michalákových byl odložen. Rodině a právním zástupcům to oznámili jen několik dní před plánovaným začátkem jednání, na které měla přiletět i širší rodina z Česka. Soudu se prý nepodařilo sehnat tlumočníky.

Europoslanec Zdechovský: V Norsku zrušili soud v případu Michalákových. Soud prý nesehnal tlumočníky
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Jednání mělo proběhnout ve dnech 23. - 26. února. Náhradní termín rodině nikdo nesdělil, advokátce Evy Michalákové to bylo oznámeno pouze telefonicky, náklady na zakoupené letenky soud paní Michalákové ani rodině pravděpodobně nepřizná.

"Toto není exces, ale skutečná tvář norské justice. Soudce, který má soudu předsedat, začal shánět tlumočníky až tento týden, ačkoli termín jednání nařídil už v prosinci. Navíc jde jen o justičního čekatele, což je další doklad toho, jak malý význam Norové tomuto soudu přikládají. Bohužel, umožňuje jim to i slabošský přístup české vlády," komentuje aktuální zprávu z Norska český právní zástupce Evy Michalákové a jejích dětí v České republice Pavel Hasenkopf.

„Je to bezohledný krok, který dál drží rodinu v šachu a vzdaluje ji od dětí. A projev zvůle, s níž norské rodinné soudy rozhodují o životech lidí. I nadále budu usilovat o to, aby český stát vystoupil na obranu svých občanů razantněji než doposud. Dosavadní kroky české vlády Michalákovým zatím nijak nepomohly,“ doplnila poslankyně Jitka Chalánková, která se spolu s dalšími členy Petičního výboru chystala rodinu v Norsku podpořit.

Do Norska měl odletět také evropský poslanec Tomáš Zdechovský, který chtěl monitorovat jednání přímo v soudní síni. „Zpráva o zrušení soudu mě zaskočila. Bohužel dokresluje nelidské způsoby, jakými Norsko zachází s rodinami. Cílem není rodiny slučovat, ale naopak je zachovat rozdělené. Za minimální snahu vracet děti do vlastních rodin kritizoval Norsko už i Výbor pro práva dítěte OSN.“

Soud měl rozhodnout o odvolání Evy Michalákové

Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových již dříve informoval, že jednání norského okresního soudu proběhne na přelomu února a března. Přesné datum ani místo jednání výbor nezveřejnil s ohledem na to, že jednání se týká nezletilých a je tedy neveřejné. Termín jednání zveřejnilo Ministerstvo zahraničních věcí v souvislosti se zprávou, že k norskému soudu zašle vlastní intervenci.

Právní zástupci Michalákových v České republice se nyní budou opětovně snažit navázat komunikaci s Ministerstvem zahraničních věcí a koordinovat vzájemné kroky. Znění intervence České republiky, které údajně bylo zasláno k norskému soudu, není rodině ani jejím právníkům i přes opakované urgence na MZV a u předsedy vlády Sobotky stále známo.

Soud měl rozhodnout o odvolání paní Evy Michalákové proti rozhodnutí krajské komise Barnevernu pro kraje Buskerud a Vestfold; ta v září zamítla žádost paní Michalákové o vrácení jejích dětí zpět do její péče, nadto ji zbavila rodičovských práv a dala souhlas k adopci mladšího syna stávajícím pěstounům. Mladšího syna viděla matka naposledy v srpnu loňského roku, o starším synovi rodina nic neví již dva roky. Na opakovanou žádost prarodičů o setkání s dětmi v týdnu po jednání soudu doposud norské úřady neodpověděly.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.