Europoslanec Zdechovský: Vláda musí začít šetřit, a ne populisticky rozhazovat

07.04.2016 13:43

Nedávný zpřesněný odhad potvrdil loňský růst HDP v České republice o 4,3 procenta. Jedná se o velice slušný výsledek za poslední dobu. Pro ještě příznivější údaj bychom museli jít o osm let zpátky až do roku 2007, kdy růst HDP dosahoval 5,7 %.

Europoslanec Zdechovský: Vláda musí začít šetřit, a ne populisticky rozhazovat
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Tvrdá data tedy svědčí o tom, že česká ekonomika roste tempem několik let nevídaným, což je bezesporu dobrá zpráva. Potěšitelný pohled na makroekonomické ukazatele však není jen důvodem k jásotu, ale především podnětem k tomu, aby na ně odpovídajícím způsobem zareagovala naše vláda.

Proč? Pokud je ekonomika v dobré kondici, považuji za více než prozíravé šetřit na horší časy. Žádný strom nemůže růst do nebe a ekonomický vzestup také nebude trvat věčně. Není totiž vůbec od věci poučit se z nedávné minulosti.

Vládě se celkem daří držet státní rozpočet na uzdě

Opravdu bych si totiž nepřál opakování chyb z období vlád premiérů Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a zvláště Jiřího Paroubka. Tehdy sice ekonomika utěšeně rostla a především v letech 2005-2006 dokonce ještě rychleji než dnes. Problémem však bylo, že se utrácelo ve velkém. Příjmy do státní kasy se tehdy doslova projedly.

Musím uznat, že vládě se nyní celkem daří držet státní rozpočet na uzdě. Rád bych k tomu ale dodal, že snižovat schodek po několika krizových letech nevyžaduje příliš velké úsilí. Věřím, že Česko má na mnohem více, a očekával bych daleko ambicióznější cíle. Čekám snad příliš mnoho, když napíšu, že cílem by mělo být stlačit po roce 2018 celkový deficit pod 20 miliard?

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …