Europoslankyně Dlabajová připravuje projekt unikátních stáží pro mladé

24.09.2014 17:07

Projekt je součástí tématu prevence nezaměstnanosti mladých lidí, kterému se Martina Dlabajová hodlá z pozice europoslankyně věnovat. Propojí špičkové české manažery s mladými lidmi, kteří mají zájem o svůj profesní růst.

Europoslankyně Dlabajová připravuje projekt unikátních stáží pro mladé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Martina Dlabajová se svým týmem připravuje zajímavý projekt, který propojí špičkové manažery a podnikatele s mladými lidmi z České republiky. Principem motivačních stáží (MOST) je umožnit aktivním studentům a absolventům středních škol absolvovat jedinečnou praxi po boku zajímavých osobností českého byznysu. Projekt získal v těchto dnech záštitu Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) v Evropském parlamentu.

„Jako první náš projekt podpořil ministr financí Andrej Babiš. Máme předběžnou dohodu i s majitelem úspěšné Kovárny VIVA a mezinárodním filmovým festivalem ve Zlíně . Chtěla bych najít zajímavého partnera v každém regionu ČR a do budoucna i v Evropě. Potenciál pracovní mobility zůstává podle mého názoru nevyužit, zejména u mladých lidí, kteří by měli být ke stěhování za prací motivováni,“ uvedla M. Dlabajová. Tématem se zabývá koncepčně jako europoslankyně ve Výboru pro zaměstnanost a sociální věci.

Cílem projektu je oslovit mladé lidi ve věku od 17 do 22 let. Pokud uspějí v konkurzu a obhájí svůj sen, dostanou šanci poznat z bezprostřední blízkosti, jak pracují nejlepší čeští manažeři. Získají tak neocenitelné zkušenosti do svého budoucího pracovního života. V České republice je nezaměstnanost mladých lidí do 25 let téměř trojnásobná oproti celostátní míře nezaměstnanosti, proto je projekt zaměřen právě na tuto skupinu obyvatel.

„ Chtěla bych, aby se projekt postupně rozrůstal. Úspěšní stážisté pak mohou motivovat další studenty v tom, že má smysl aktivně se starat o své budoucí zaměstnání a o to, co budu v životě dělat. Je to určitě lepší cesta, než se spoléhat na finanční podporu státu a vlastní pasivitou se předem odsoudit do pozice nezaměstnaného“, dodala M. Dlabajová.

Martina Dlabajová vyzývá mladé lidi v Česku: „Máte svůj profesní sen? Vezměte zodpovědnost do vlastních rukou a prostě si ho splňte. Já vám pomůžu!“

Celý projekt stáží, který bude spuštěn letos na podzim, bude řídit a organizovat přímo kancelář europoslankyně Martiny Dlabajové. „Můj tým tvoří právě mladí lidé, kteří svým přístupem k životu a zodpovědností za jeho kvalitu přímo konvenují s cíli a vizí projektu,“ zdůraznila M. Dlabajová.

Ve všech krajích České republiky budou osloveni mladí lidé ve věku 17-22 let, kterým bude nabídnuta možnost absolvovat unikátní stáže v rozsahu 2-3 týdnů po boku některého ze špičkových českých manažerů. „Dostanou skvělou příležitost být tak blízko, aby poznali manažerské, obchodní, podnikatelské, ale i kreativní schopnosti úspěšných podnikatelů,“ dodala Martina Dlabajová. Budou si moci vyzkoušet i náročnost řemesla a nové technologie v průmyslové výrobě.

Šanci získat dvoutýdenní stáž budou mít všichni jednotlivci, kteří splní několik základních podmínek (například věk apod.) a podají si přes internetové stránky on-line přihlášku v podobě motivační eseje, kde v předepsaném rozsahu popíší, proč právě oni by měli stáž absolvovat. Projektový tým s podporou externích odborníků a specialistů pak pravidelně přihlášky vyhodnotí a vybere vždy několik úspěšných kandidátů. Cílem projektu je dát rovnou šanci všem – mladým lidem z měst i z venkova. V potaz se bude brát nadšení, zápal a snaha udělat něco výjimečného pro dosažení výjimečného výsledku.

Startujeme v říjnu

Celý projekt startuje v říjnu a již v letošním bude zahájen výběr zájemců. Někteří dostanou šanci získat zajímavé zkušenosti také přímo v Evropském parlamentu. Celý projekt bude provázet a doplňovat řada dalších aktivit, které Martina Dlabajová organizuje nebo zaštiťuje. Všechny budou zaměřeny na podporu aktivní prevence nezaměstnanosti mladých.

První takovou akcí budou 3. a 4. října 2014 Dny řemesel ve Zlíně, nad kterými převzala M. Dlabajová záštitu. Den řemesel je dvoudenní akce pořádaná sdružením podnikatelů, Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje a za podpory Zlínského kraje v továrním areálu ve Zlíně. Smyslem akce je informovat děti základních škol a jejich rodiče o zajímavých příležitostech pro jejich budoucí kariéru ve výrobních firmách. Přilákat jejich pozornost k technickým oborům jako příležitosti pro uplatnění na trhu práce pomocí realizovaných projektů vývoje dílů pro atraktivní obory a firmy. Dalším cílem je také podpořit právě ty české podnikatele, kteří aktivně a úspěšně rozvíjejí firmy v oblasti výroby a služeb. „Právě oni jsou motorem úspěšnosti a konkurenceschopnosti České republiky na mezinárodních trzích“, uzavírá Martina Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.