Europoslankyně Dlabajová vede misi Výboru pro rozpočtovou kontrolu do jižní Itálie

18.07.2016 16:14

Česká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO, ALDE) vede ve dnech 18. - 20. července kontrolní misi Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Evropského parlamentu do jižní Itálie. Cílem mise je prověřit čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu.

Europoslankyně Dlabajová vede misi Výboru pro rozpočtovou kontrolu do jižní Itálie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Česká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO, ALDE) vede ve dnech 18. - 20. července kontrolní misi Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Evropského parlamentu do jižní Itálie. Cílem mise je prověřit čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu (ESF), zvláště pak programy Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí (YEI) a Záruk pro mladé. Europoslanci odpovědní za kontrolu výdajů evropských peněz se kromě místních orgánů podílejících se na správě a řízení evropských fondů setkají také se zástupci vzdělávacích institucí a center na podporu zaměstnanosti, aby zjistili, jakým způsobem je využívána finanční podpora pro boj s nezaměstnaností mladých v regionech Sicílie a Kalábrie.

18. července 2016

„Nezaměstnanost mladých lidí v Itálii dosahuje v současné době úrovně 36,9 %, proto Itálie nutně potřebuje investice do lidského kapitálu,“ uvedla M. Dlabajová, místopředsedkyně CONT. Jak dodala, největší prioritou země je pomoc mladým lidem při vstupu na trh práce. „Od počátku programového období 2007 - 2013 ale nedosahuje Operační program ESF příliš příznivých výsledků a tyto jihoitalské regiony se potýkají s řadou významných problémů v čerpání prostředků,“ zdůraznila. Audit Evropského účetního dvora, provedený v roce 2015, odhalil několik nedostatků ve smyslu neefektivního a neúčinného užívání evropských veřejných peněz, což vedlo v kraji Kalábrie až k pozastavení vyplácení plateb z ESF.

Podle Dlabajové skutečným problémem jižní Itálie v boji proti nezaměstnanosti mladých lidí ale není nedostatek evropských nebo národních finančních prostředků. Skutečný tkví v nedostatečné schopnosti celostátních, regionálních a místních správ a samospráv těchto italských regionů přijít s životaschopnými projekty a zrealizovat je včas, v rámci rozpočtu a v souladu s pravidly EU a vnitrostátními předpisy. „Hlavním cílem naší mise je vést dialog s místními orgány a příslušnými příjemci dotací, včetně mladých lidí a naslouchat jejich potřebám. Budeme také hledat příklady dobré praxe, které by mohly pomoci vyřešit nelehkou situaci v těchto regionech,“ dodala Dlabajová.

Martina Dlabajová, zpravodajka pro udělení absolutoria Evropské komisi za plnění rozpočtu 2014 (tzv. discharge), usiluje o rozpočet EU více zaměřený na výsledek, zjednodušení pravidel a transparentnost při posuzování přidané hodnoty projektů. „Přímý kontakt s místními orgány zodpovědnými za správu a kontrolu projektů i se samotnými příjemci dotací považuji za nezbytný pro nastavení jednodušších pravidel a optimalizaci budoucího čerpání finančních prostředků EU,“ uzavřela Martina Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.