Europoslankyně Konečná: Za útokem na nemocnici Lékařů bez hranic podle všeho stojí USA

05.10.2015 20:01

V sobotu, 3. 10. 2015, se nemocnice Lékařů bez hranic v Kundúzu po dobu více než jedné hodiny otřásala bombardováním, které způsobily mezinárodní koaliční jednotky působící v Afghánistánu. Výsledky této akce, která nemá nic společného s vedením legální války, byla smrt dvanácti spolupracovníků Lékařů bez hranic, 19 pracovníků bylo zraněno a zemřelo rovněž minimálně sedm pacientů tohoto traumacentra včetně tří dětí. Lékaři bez hranic požadují vysvětlení a odmítají se spokojit se zlehčováním celého incidentu. Podle české europoslankyně Kateřiny Konečné incident znamená vážné porušení mezinárodního humanitárního práva:

Europoslankyně Konečná: Za útokem na nemocnici Lékařů bez hranic podle všeho stojí USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

"Spojené státy americké, které podle všech v tuto chvíli dostupných údajů za útokem stojí, by se měly připravit na to, že mezinárodní společenství bude mít mnoho otázek a mělo by požadovat trest. Ničení nemocnic je barbarské a není možné se za ně pouze omluvit."

Europoslanci za KSČM iniciovali, aby frakce GUE/NGL navrhla téma zničení nemocnice v Kundúzu do programu dnes započatého plenárního zasedání. Europoslanci za KSČM tak velmi rádi přijali fakt, že tento jejich návrh byl přijat a Evropský parlament se bude touto problematikou ve středu ráno zabývat. Jedná se o příslib toho, že Evropský parlament odmítá černobílé vidění světa a odmítá porušování mezinárodních a lidských práv bez ohledu na to, jak silné, či slabé jsou státy, které tato práva porušují.

Jak dodala europoslankyně Kateřina Končená: "Pokud přistoupíme na princip, že někdo mezinárodní právo porušovat může a jiný nesmí, pak zcela popíráme jeho podstatu a dovoláváme se chimér. Přeživší, pozůstalí, mezinárodní společenství a Lékaři bez hranic jako celek si zaslouží jasné vysvětlení celého incidentu. Požadujeme skutečné a nezávislé vyšetření celého incidentu a obžalobu skutečných viníků, kteří dopustili, že pacienti uhořeli přímo ve svých postelích. Doufáme nyní, že to je přesně to, co si přeje i Evropský parlament."

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.