Europoslankyně Liliana Rodrigues: Složení Evropské komise je do očí bijícím příkladem nerovnosti

09.03.2015 12:03

8. března slavil celý svět Mezinárodní den žen. S jakými překážkami se musí vyrovnávat ženy a dívky v EU a co je pro ně problémem celosvětově? Vyjadřuje se portugalská sociálnědemokratická poslankyně Lilianou Rodrigues, která vypracovává parlamentní zprávu o posílení postavení dívek v EU prostřednictvím vzdělávání. Vzdělání je podle poslankyně klíčovým nástrojem k zajištění rovnosti žen a mužů.

Europoslankyně Liliana Rodrigues: Složení Evropské komise je do očí bijícím příkladem nerovnosti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Ženy bojují za svá práva v každé zemi. V Evropě je třetina žen obětí nějakého typu násilí. Máme tu také vážný problém domácího násilí. Jsou tu i další znepokojující ukazatele: fakt, že ženy vydělávají méně než muži, což je obrovská nespravedlnost, a také přístup na trh práce. Mezi absolventy středních a vysokých škol je více žen než mužů a přesto se ženy stále ještě nedostanou na administrativní pozice a do vrcholového managementu.

Jak se to dá zlepšit? Co v tom může udělat Evropský parlament?

Co se týče evropských institucí, jsme velmi kritická. Složení Evropské komise je do očí bijícím příkladem nedostatečné rovnosti. Instituce by měly začít tím, že půjdou příkladem.

Klíčovým nástrojem k zajištění rovnosti žen a mužů je vzdělávání, kam patří i rodičovská výchova. Dobrými příklady jsou Portugalsko a Chorvatsko. Zásadní otázkou je vzdělávání učitelů.

Mohli bychom také povzbuzovat dívky, aby se zajímaly o odborné vzdělávání, a přidat do všech školních programů více výpočetní techniky a vědy. V některých školách jsme to už udělali a funguje to.

Ale především musíme ženám a dívkám pomoci získat sebevědomí. Bez sebevědomí je velmi obtížné změnit sama sebe, ale já věřím, že se nám to všem společně - učitelům, rodičům, přátelům, dětem - může podařit.

Myslím si, že jednoho dne budeme žít v takové společnosti, kde lidé budou vybíráni na pozice ne podle toho, jestli jsou ženy nebo muži, ale podle toho, jestli jsou kompetentní.

Práva žen se, stejně jako všechna lidská práva, netýkají jenom mužů, nebo jenom žen, týkají se nás všech. Věřím, že muži tu mají klíčovou úlohu, a chtěla bych je požádat, aby považovali problémy žen za své vlastní. Měli by se stát feministy. Když je člověk feminista, neznamená to, že považuje ženy za nadřazené mužům. Jenom požaduje rovnost, a muži by měli být ti první, kdo ji požadují.

Samozřejmě, že existují i diskriminovaní muži. A i muži se stávají obětmi domácího násilí. Měli by vědět, že jejich práva jsou chráněna. Například sdružení, které se zabývají domácím násilím, poskytují pomoc ženám, mužům, prarodičům, dětem. Vědecké údaje nicméně ukazují, že méně chráněnou skupinou zůstávají ženy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Europarlament

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…