Evropští Piráti nominují Chelsea Manningovou a Edwarda Snowdena na Nobelovu cenu míru

03.02.2014 15:57

Členové Evropského parlamentu ze Švédské pirátské strany Amelia Anderdotter a Christian Engström, stejně jako zástupci národního parlamentu z Islandské pirátské strany Birgitta Jónsdóttir, Jón ?ór Ólafsson a Helgi Hrafn Gunnarsson, společně nominovali americké whistleblowery Chelsea Manningovou a Edwarda Snowdena na Nobelovu cenu míru.

Evropští Piráti nominují Chelsea Manningovou a Edwarda Snowdena na Nobelovu cenu míru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

Nobelova  cena míru, dotovaná 900 tisíci eury, je udělována každoročně již od 10.  prosince 1901 v Oslu těm, kteří "vykonali vše, co je v jejich silách  pro přátelství mezi národy a pro zrušení či omezení stálých armád."  Nominovat mimo jiné mohou členové národních parlamentů.

Česká pirátská strana tuto nominaci podporuje. V kontextu voleb do Evropského parlamentu k tomu lídr kandidátky a předseda strany Ivan Bartoš dodává:
"Nobelova  cena míru je především symbolem. A jako taková by měla být udělována  lidem, kteří ukazují ostatním způsob, jak žít v lepším a mírumilovnějším  světě - pro morální povzbuzení i pro vytyčení toho správného směru.  Piráti se domnívají, že přesně k tomu přispěly činy Snowdena a  Manningové. Určili směr, v němž nemá demokratická vláda právo omezovat  svrchovanost lidu a jeho právo na informace či soukromí. Americká vláda  nedala najevo, že by to byl směr hodný následování; proto je třeba tuto  informaci předat lidem alespoň skrze symboly."

Překlad textu nominace

Vážená nominační komise pro Nobelovu cenu míru,

rádi  bychom nominovali dva význačné kandidáty na Nobelovu cenu míru 2014.  Jsme pevně přesvědčeni o tom, že američtí občané Chelsea Manning a  Edward Snowden dosáhli a překročili všechny předpoklady potřebné k tomu,  aby byli vhodnými laureáty Nobelovy ceny míru.

Oba  kandidáti jsou whistlebloweři, kteří povzbudili veřejnou debatu o změně politiky, které by vedla ke stabilnějšímu a mírumilovnějšímu světu.

Chelsea Elizabeth Manning  (narozena 17. prosince 1987, rodným jménem Bradley Edward Manning) je  voják armády Spojených států amerických, který byl v roce 2013 odsouzen  ke 35 letům ve vojenském vězení za zveřejnění stovek tisíc dokumentů na  whistleblowerském webu WikiLeaks. Tyto uniklé dokumenty upozorňovaly na  dlouhou historii korupce, závažných válečných zločinů a nedostatek  respektu vlády Spojených států amerických k suverenitě jiných  demokratických zemí při mezinárodním vyjednávání.

Tato  odhalení stimulovala demokratická povstání napříč světem, včetně  demokratické revoluce v Tunisku. Dle pečlivé kontroly novinářů,  akademiků i intelektuálů motivovaly její činy i demokratická hnutí  Arabského jara, osvětlily tajný vliv korporací na zahraniční a domácí  politiku evropských států a také přispěly k souhlasu Obamovy  administrativy se stažením všech amerických vojenských jednotek z  okupovaného Iráku.

Informace  zveřejněné touto odvážnou whistleblowerkou podpořily veřejnou diskuzi  na téma legitimity, vhodnosti a relevantnosti vojenských intervencí  prováděných americkými vojáky v Iráku a Afghánistánu. Zveřejnění těchto  dokumentů přímo vedlo k požadavku úplného stažení vojenských sil z  těchto zemí, stejně jako vytvoření vyšetřovacích komisí ohledně  zacházení se zadrženými osobami v guantanámském vězeňském táboře.

Tyto  dokumenty a informace nikdy neměly být drženy mimo dohled veřejnosti a  to, že nastrčení novináři zestručňovali či vynechávali fakta, zhoršilo  kvalitu informačního toku. Odhalení - včetně videa dokumentujícího  incident, v němž američtí vojáci postříleli novináře Reuters v Iráku -  podpořilo mezinárodní diskuzi o zahraničních vojenských aktivitách  Spojených států amerických, civilních obětech války a o pravidlech  střetů. Občané na celém světě mají vůči této whistleblowerce velký dluh  za to, že vrhla světlo na tyto záležitosti.

Edward Joseph Snowden  (narozen 21. června 1983)  je americký počítačový specialista, bývalý  zaměstnanec  CIA a bývalý spolupracovník NSA (Národní bezpečnostní  agentura), který zveřejnil přísně tajné dokumenty NSA několika médiím,  což iniciovalo sérii úniků z NSA, odhalující provozní detaily aparátu  masového sledování vedeného NSA a dalšími členy tzv. Five Eyes alliance  (sdružení "Pět očí"), společně s početnými korporátními a mezinárodními  partnery.

S  vědomím velkého rizika pro svůj osobní blahobyt a svou budoucnost  odhalil hrozivý rozsah globální špionážní sítě anglo-amerických  špionážních agentur. Zveřejněním dokumentů týkajících se aktivit těchto  tajných společností nejen že poodhalil míru masového sledování, které  ohrožuje řadu občanských svobod (základní stavební kameny našich svobod,  jako je například svoboda projevu či právo na soukromí), ale také dal  lidem ve světě nástroje potřebné k tomu, aby mohli čelit neustále  rostoucí hrozbě masového sledování. Do očí bijící poručení základních  lidských práv bylo prováděno americkými vládními agenturami, ačkoli je  soukromí primární prvek všech důležitých mezinárodních deklarací a  listin, zabývajících se lidskými právy.

Diskuze  ohledně masového sledování se nemůže odehrát bez zveřejnění základních  struktur a metod odpovídajících tajných sledovacích programů. Občané,  vědci a politici potřebují nahlédnout do těchto programů, aby byli  schopni zvážit společenské důsledky a výsledné škody pro společnost.  Masové sledování podrývá základy moderních demokracií; znehodnocuje  význam lokálních zákonů na ochranu soukromí v porovnání s globálním  měřítkem. Snowden nám ukázal, že novináři již nemohou ochránit své  zdroje, právníci své klienty a doktoři informace o svých pacientech.  Jeho aktivity ukázaly zbytku světa a tvůrcům politiky, že je třeba  podniknout hromadnou globální akci, aby mohly být obnoveny ústavní  občanská práva - což je zcela esenciální pro zdravé demokracie.

Díky  předání dokumentů do rukou investigativních novinářů z nezávislých  médií byl Snowden schopen pečlivě zvážit veřejný zájem a národní  bezpečnost. Zrevidováním původních dokumentů byli on a jeho stoupenci  schopni se vyhnout vypuštění vysoce citlivých informací, které by mohly  ohrozit běžící operace či osoby v nich zahrnuté.

Někteří  mohou tvrdit, že Snowden jednal protizákonně. My odpovídáme, že tajné  masová sledování je nelegitimní, jelikož to oslabuje svrchovanost lidu  nad státním aparátem. Je velice dobře známo, že v časech všeobecného  klamání lidu je pouhé vyslovení pravdy revolučním činem. Když státy  jednají protizákonně, je na občanech tuto skutečnost nahlásit pro vyšší  dobro všech lidí a kvůli principům udržitelnosti do budoucna. Snowden a  Manningová se zachovali odvážně, díky čemuž máme šanci na stabilnější a  mírumilovnější svět s širšími možnostmi podpořit pravé demokratické  modely.

Nominujeme  Manningovou a Snowdena společně, jelikož kuráž Manningové inspirovala  Snowdena a oba inspirovali tisíce lidí po celém světě k vyslovení pravdy  a nároku na transparentnost a odpovědnost v jejich vlastních  společnostech.

Podepsáni:

Amelia Andersdotter, Švédská pirátská strana, člen Evropského parlamentu
Christian Engström, Švédská pirátská strana, člen Evropského parlamentu
Birgitta Jónsdóttir, Islandská pirátská strana, člen Islandského parlamentu
Jón Pór Ólafsson, Islandská pirátská strana, člen Islandského parlamentu
Helgi Hrafn Gunnarsson, Islandská pirátská strana, člen Islandského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…