Exhejtman Novotný: Vypadl Karlovarský kraj z priorit?

07.01.2016 9:40

Vedení sociální demokracie vydalo 2. ledna 2016 tiskovou zprávu obsahující 23 bodů o tom, co by chtělo ve vládě a parlamentu prosadit v roce 2016. Většinu uvedených cílů budu velmi rád podporovat, nemohu však souhlasit s opomenutím Karlovarského kraje resp. těžbou poškozeného Sokolovska v deklarovaných prioritách.

Exhejtman Novotný: Vypadl Karlovarský kraj z priorit?
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Uvedená tisková zpráva obsahuje 23 oblastí, na které se chce sociální demokracie v letošním roce zaměřit. Většinu priorit vítám a podporuji jako např. snížení sociálního pojištění pro rodiče, vychovávající děti nebo předčasné odchody do důchodu pro horníky z hlubinných dolů či omezení lichvy díky zákonu o úvěru pro spotřebitele.

Musím se však pozastavit u bodu s názvem Pomoc Moravskoslezskému a Ústeckému kraji

Vítám pokračující pomoc pro uvedené kraje. Je však jednoznačné, že i oblast Sokolovska v Karlovarském kraji je strukturálně velmi postiženým regionem, kde má také v nejbližších letech skončit těžba hnědého uhlí. Navíc v této oblasti je nezaměstnanost dlouhodobě nad průměrem nejen kraje, ale celé ČR. Pokud v  krátké době do ukončení těžby nedojde v našem regionu k zásadním strukturálním změnám, hrozí zde vylidňování celé oblasti a nárůst nezaměstnanosti.

Jak je tedy možné, že se s naším regionem nepočítá v rámci uvedených priorit ?

Vláda České republiky na svém jednání dne 19. října 2015 byla informována o ekonomické a sociální situaci nejen v Ústeckém, Moravskoslezském, ale i Karlovarském kraji, na základě kterých zařadila Karlovarský kraj do přípravy koncepce hospodářské restrukturalizace.

Domnívám se, že si i Sokolovsko, ze kterého byly po mnoho desetiletí do celé republiky dodávány desítky miliónů tun hnědého uhlí, zaslouží podporu, jaké se dostalo oblastem, podobně postiženým těžbou uhlí na Ostravsku a Ústecku. Vytvořením dalších podmínek pro nová pracovní místa by se snížila nezaměstnanost v kraji a zvýšila by se hospodářská výkonnost.

Pevně věřím, že se jedná o tiskovou chybu a vládní zmocněnec pro Karlovarský kraj, o kterého jsem velmi stál a pomáhal ho prosazovat, bude nápomocen našemu kraji vypořádat se s následky těžby nerostů, aby se Karlovarský kraj resp. Sokolovsko posunulo mezi prosperující regiony České republiky.

Josef Novotný

poslanec Parlamentu ČR,

bývalý hejtman Karlovraského kraje,

bývalý člen ČSSD (rezignoval r. 2015)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…