Fajmon (ODS): ČSSD a KDU-ČSL plánují zdražování elektřiny

09.02.2014 6:31

Již nyní vysoké ceny elektřiny hodlají českým domácnostem i firmám zvýšit vládní sociální demokraté a lidovci. Politiku zvyšování cen elektřiny hodlají prosazovat až do roku 2030.

Fajmon (ODS): ČSSD a KDU-ČSL plánují zdražování elektřiny
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Domácnosti i firmy zaplatí za elektřinu více protože jak ČSSD, tak také KDU-ČSL podporují politiku boje s klimatickou změnou. Europoslanci těchto stran tento týden v Evropském parlamentu hlasovali proti návrhu Evropské komise a požadují razantní zvýšení ceny elektřiny. Jen tak se podle nich dá zastavit globální oteplování.

Zdá se vám to neuvěřitelné? Bohužel je to celé pravda. Tento týden se v Evropském parlamentu hlasovalo o rezoluci ke klimatickým cílům EU do roku 2030. Komise navrhla zvýšit využíváni dotovaných tzv. obnovitelných zdrojů energie na 30%. Právě podpora pro tyto zdroje zvyšuje každému spotřebiteli platby za elektřinu. Europoslanci z řad ČSSD a KDU-ČSL podpořili svými hlasy stanovisko, že za záchranu planety je potřeba bojovat usilovněji a to právě za vaše peníze. Toto stanovisko získalo bohužel většinovou podporu.

Již dnes platí průměrná česká domácnost na podporu obnovitelných zdrojů energie měsíčně zhruba 500 Kč. Pokud vstoupí v platnost politika dalšího zvyšování klimatických závazků, stoupne měsíční platba české domácnosti na podporu těchto zdrojů na zhruba 3-4 násobek současného stavu. Průměrná domácnost tak bude měsíčně muset platit 1500-2000 Kč na podporu těchto tzv. zelených zdrojů. Adekvátně se zdraží elektřina rovněž firmám, což povede k omezování výroby u nás a k zániku pracovních míst.

Až se budete ptát, proč se platí tolik za elektřinu, vzpomeňte si na tento článek. Mohou za to politici ČSSD a KDU-ČSL, kteří to v zápalu marného boje s globálním oteplováním zařídili.

reklama

autor: Hynek Fajmon

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.