Faltýnek (ANO): Vedení ODS a TOP 09 si myslí, že je možné zneužívat jednacího řádu k maření práce celé Sněmovny

11.12.2015 17:19

Vyjádření poslaneckého klubu ANO k dnešnímu projednávání zákona o elektronické evidence tržeb:

Faltýnek (ANO): Vedení ODS a TOP 09 si myslí, že je možné zneužívat jednacího řádu k maření práce celé Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

K obstrukcím

Od rána jsme byli svědky dalších obstrukcí projednávání zákona o elektronické evidenci trřžeb. Na mimořádné tiskové konferenci jsme velmi hlasitě a velmi jednotně požádali kolegy opoziční poslance o věcnou diskusi, avšak marně. Hodinu a půl exhibovali zástupci ODS a TOP 09 např. předčítáním analýz v rámci rozpravy o pořadu schůze. Nezbylo nám proto, než sáhnout k dalším krokům, které nám umožůje jednací řád Poslanecké sněmovny.

„Po hodině a půl obstrukcí jsme se rozhodli využít předchozího usnesení Poslanecké sněmovny z roku 1997, které říká, že je možné rozhodnout o zařazení hlasování o programu schůze na pevný čas. To jsme také udělali a v 11 hodin Sněmovna odhlasovala program schůze. Nic víc, nic méně. Zcela zásadně odmítám, že naše jednání bylo v rozporu se zákonem. To jsou rétorické kličky zástupců vedení ODS a TOP 09, kteří si myslí, že je možné zneužívat jednacího řádu k maření práce celé Sněmovny,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

O elektronické evidenci tržeb se nyní jednalo bezmála 20 hodin, drtivou většinu času zabraly obstrukce opozičních stran.

K EET

Všechny ekonomiky světa se neustále potýkaly a potýkají s daňovými úniky a evidencí plateb v hotovosti. Právě proto má většina států v Evropě již dnes zavedeny systémy evidence tržeb a ostatní státy Evropy její zavedení intenzivně  připravují. Evidence tržeb především narovnává tržní a podnikatelské prostředí, ale navíc zajišťuje výběr stanovených daní i od firem, které se snaží placení daní uniknout. Zavedením evidence tržeb stát získá  navíc desítky miliard korun do státního rozpočtu.

„Tyto miliardy pak může použít mimo jiné na podporu školství, zdravotnictví, zkvalitnění bezpečnosti a životní úrovně občanů, nebo na splátku státního dluhu. Ti, kdo odmítají zavedení evidence tržeb, nadále  podporují okrádání státu, tedy i okrádání všech poctivě podnikajících firem a živnostníků, měst, obcí i všech občanů naší České republiky,“ uvedl místopředseda hnutí ANO Jan Volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…