Farský (STAN): Co bude z registru smluv po úpravách Ministerstva vnitra?

15.08.2014 11:40

Na konci května Ústavně právní výbor schválil po pětiměsíčním projednávání návrh zákona o registru smluv s dodatkem, aby předkladatelé návrhu tento ve spolupráci s vládou ještě doladili.

Farský (STAN): Co bude z registru smluv po úpravách Ministerstva vnitra?
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Oslovil jsem tedy pana premiéra a na osobní schůzce v polovině července jsme se dohodli na zadání pro Ministerstvo vnitra, které v týmu pod vedením Adriany Krnáčové dostalo za úkol návrh upravit tak, aby mohl být v září schválen na schůzi Poslanecké sněmovny. Zadání od pana premiéra a koaličních poslanců bylo pouze upravit povinné subjekty, aby se přijetím zákona nezhoršilo ekonomické postavení státem ovládaných firem pohybujících se na běžném konkurenčním trhu.

Ministerstvo vnitra místo toho pod vedením Adriany Krnáčové připravilo návrh zákona, který celý registr smluv v podstatě likviduje. Návrh byl odprezentován toto pondělí 11.8.

Podle tohoto návrhu bude registr smluv neskutečně‎ drahý, administrativně náročný a nebude fungovat. Slušné bude obtěžovat a zlodějům překážet nebude.

Místo jednoduchého odeslání smluv do registru, má být smlouva poslána na Ministerstvo vnitra, kde ji úředník oskenuje a vloží do registru. Má na to 15 dní, po které bude smlouva neplatná. Byl opuštěn požadavek datové čitelnosti, a tak bude zveřejněn jen obrázek. A bude jich tolik, že se v té spoustě nikdo nevyzná. Jeho funkčnost tak bude paralyzována. Transparentnost se bude jen předstírat. 

Návrh Adriany Krnáčové navíc obsahuje díru, díky které žádné smlouvy prostě zveřejněné nebudou. Umožňuje totiž bez jakékoliv sankce publikovat zcela začerněné smlouvy. Že se proti nejsilnějšímu nástroji pro transparentní veřejnou správu postaví bývala šéfka Transparency International, to jsem opravdu nečekal. 

Další kolo jednání proběhne v příštím týdnu, snad se podaří likvidační návrh Ministerstva vnitra ještě opravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…