Farský (STAN): Obce jsou vydány na pospas státnímu diktátu

23.05.2016 11:49

Koncem loňského roku byla přijata senátní novela rozpočtového určení daní. S účinností od 1. 1. 2017 mění strukturu daňových příjmů obcí.

Farský (STAN): Obce jsou vydány na pospas státnímu diktátu
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Zvyšuje podíl z celostátního hrubého výnosu daně z přidané hodnoty z 20,83 % na 21,40 %. Což byla žádaná změna. Zároveň ale neodůvodněně ruší motivační složku ve výši 30 % výnosu daně z příjmu fyzických osob ze samostatné výdělečné činnosti dle bydliště podnikatele. Bez propočtů dopadů, bez odůvodnění, bez odborné debaty, posouzení. S nejistotou ve výsledek, jak uvedeno dále.

Takové zásahy do rozpočtového určení daní jsou nekoncepční, diskriminační a nespravedlivé. Zrušení motivační složky bez náhrady sníží sounáležitost malých podnikatelů s obcemi, ve kterých žijí a podnikají, stejně jako motivaci platit daně. Takto laděné změny se navíc ani zdaleka nedají označit za racionálně opodstatněné, jelikož zamezují rozčlenění rizik výpadku výnosů některé konkrétní daně a výrazně tak posilují závislost obecních rozpočtů na celostátním výnosu DPH. Smutným standardem je, že ministerstvo financí ani senátoři nejsou schopni doložit jakákoli tvrdá data, která by potvrdila slibovaný pozitivní efekt těchto změn na obce (a že těchto slibů během legislativního procesu nepadlo málo).

Senát měl ve svém tažení proti obcím mocného spojence, současného ministra financí, který se nikdy netajil svým názorem, že obce mají peněz více než dost. Otázkou ale je, jestli se jedná o pocit nebo o strategii. Veškerá tvrdá finanční makro data hovoří ve prospěch druhé teorie. Celý postup působí jako neutuchající snaha pevně navázat obecní rozpočty zpět ke státu, nerozlišovat úspěšné a neúspěšné, prostě vládnout pevnou rukou, ani částečná svoboda se nepřipouští. Stát ale musí být obcím partnerem, ne pánem.

Nedostali jsme ani současné výpočty dopadu této úpravy, těžko jsme mohli očekávat jakoukoliv predikci. Když si ale připomeneme, že snaha ministra financí o zvýšení výběru daní směřuje primárně na podnikající fyzické osoby a ze současné 1 mld. Kč vybrané na daní z příjmu fyzických osob má být brzy několik miliard, a naopak se ministr financí netají plány na snížení DPH (pivo), příjmy obcí tak jsou ohroženy.

Rozpočtové určení daní by mělo sloužit především ke kvalitnímu a smysluplnému přerozdělení veřejných financí. Současná verze je ale pouhým nástrojem k demonstraci pozice síly v rukou vládnoucích. Přenastavení rozpočtového určení daní a zmíněné úpravy daní samotných směřují k závěru, kdy ministr financí bude tvrdit, že dokázal vybrat více daní do státní kasy a že obce jsou špatnými hospodáři. Toto je naprosto nepřijatelný trend, který výrazně poškodí obce, a my se musíme pokusit ho zvrátit. Obce jsou lidem nejblíž a musí tomu tak být i nadále. Jen tak budou moci sloužit lidem.

Jan Farský, poslanec STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…