Farský (STAN): Stát o něčem rozhodne, a pak vyžaduje po občanech, aby dokládali, že tak rozhodl

10.09.2020 13:44

Projev na 59. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. září 2020 ke kompenzaci ztrát, způsobených pandemií koronaviru

Farský (STAN): Stát o něčem rozhodne, a pak vyžaduje po občanech, aby dokládali, že tak rozhodl
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jsem zde, abych vás také požádal o schválení programu schůze, abychom mohli vést debatu k jednotlivým bodům. Ta situace je jednoduchá, máme tady před sebou pár bodů schůze, které se ale dotknou dosti výrazných částí populace, od osob samostatně výdělečně činných, přes zaměstnance, až po kraje a poskytování služeb v krajích, hromadnou dopravu, po zdravotně postižené, i po lidi, kteří pracují na dohody o provedení práce. Prostě jsou to body, které nejsou svým obsahem nijak extra složité, ale reagují na situaci, ve které jsme se jako Česká republika ocitli, a mají potenciál pomoci milionům lidí a domácností a zvláště těm, kteří jsou zranitelní a kteří pomoc co nejvíce potřebují.

Za Starosty a nezávislé jsme k návrhu kolegů přidali bod, který ruší jednu takovou systémovou nesmyslnost, která zbytečně obtěžovala a zatěžovala lidi i organizace, a to situaci, kdy v případě, že se stát rozhodne k plošnému uzavření školských zařízení, požaduje po rodičích, aby na formulářích školy dodali státním orgánům údaje o tom, že ta škola je zavřená. Úplně nesmyslně stát plošně o něčem rozhodne, a pak vyžaduje po občanech, aby dokládali, že tak rozhodl. To už je taková hloupost a tak zatěžující, že si myslíme, že to je na čase ze zákona vyhodit. Sice si můžeme říct, že v době, kdy jsme to podávali, tak ještě platilo, že žádné plošné opatření už nikdy nebude zakládáno, ale bohužel se tyto zkazky, tyto závazky, tyto přísliby nenaplňují a stávají se z nich prázdná prohlášení. A my na to musíme reagovat a být připraveni a zbytečně situaci nekomplikovat. Žádám vás tedy v zájmu občanů této republiky a toho, abychom dokázali společnými silami co nejlépe zvládnout krizovou situaci, ve které se nacházíme, prosím podpořte tento program.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…