Farský (STAN): Vláda opět ukázala, že opoziční návrh neprojde, ačkoli je lepší i jednodušší

30.01.2020 10:46

Poslanecká sněmovna včera schválila vládní návrh novely trestního zákona, která má zabránit situacím, kdy trestankyně využívají těhotenství jako propustku na svobodu.

Farský (STAN): Vláda opět ukázala, že opoziční návrh neprojde, ačkoli je lepší i jednodušší
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Poslanec Jan Farský (STAN) předložil novelu trestního zákona již v létě. Avšak dodnes nebyla projednána, ačkoli na rozdíl od vládního návrhu neobsahuje chyby a nedostatky. „Vládní koalice opět dala najevo, že opoziční návrh nemůže za žádnou cenu projít. Upřednostnila touhu po zásluhách, namísto našeho jednoduchého a kvalitního řešení, a to i přesto, že návrh hnutí STAN prošel vládou, na rozdíl od novely Ministerstva spravedlnosti, bez připomínek.

Návrh na předcházení situacím, kdy vražedkyně využijí těhotenství jako propustku na svobodu jsme předložili již v létě minulého roku. Jednalo se o jednoduchou změnu, která by soudům umožnila zvážit závažnost trestného činu, než trestankyni pustí na svobodu. Vládní koalice však neumožnila rychlé projednání našeho návrhu, a nakonec předložila a dnes schválila novelu Ministerstva spravedlnosti, která však obsahuje řadu nedostatků.

Na jedné straně jsem rád, že se konečně pohnuly ledy a bude možné těmto situacím předcházet. Nicméně způsob, jakým vláda přistupuje k opozici, která chce být konstruktivní ve věcech, vedoucích ku prospěchu občanů České republiky, považuji za nevhodný.

Návrh z dílny hnutí STAN však ponecháváme stále v systému Poslanecké sněmovny. Pokud vládní návrh narazí v odborné diskuzi na půdě Senátu, doufám, že se vládní koalice zamyslí, zda nezvolit opoziční řešení, které je jednoduché a bez zbytečných legislativních nedostatků.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soukromníci: Další daň není řešení

16:02 Soukromníci: Další daň není řešení

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k návrhu ministra zdravotnictví Válka na zdražení s…