Farský (STAN): Zdravotnictví se musí racionalizovat a přístup lidí k vlastnímu zdraví změnit

09.10.2017 6:29

Poslanec Jan Farský na facebookovém profilu ke zdravotnictví

Farský (STAN):  Zdravotnictví se musí racionalizovat a přístup lidí k vlastnímu zdraví změnit
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Chtěl bych, aby…

se doktoři se mohli soustředit na svoji práci a sestřičky byly motivované. Aby studenti medicíny první roky neprožili jako nevolníci za minimální plat a vybírali si své zaměření podle talentu. Aby se se zdravím nekupčilo, aby se v nemocnicích nekradlo a peníze šly na léčbu a do lidí, ne do kapes překupníků a podvodníků.

Po čtyřech letech vlády, která si jako svoji předvolební prioritu dala zdravotnictví, pracují lékaři a zdravotnický personál v nemocnicích stále v nejistých podmínkách. Řešení jen odsunul ekonomický růst, problémy ale zůstávají. Směnami, kterou jsou často v hrubém rozporu se zákoníkem práce, kompenzují nízké platové ohodnocení. Nemocnice jsou rájem spekulantů, lobbistů a zlodějů. Nákupy drahé techniky, do míst, kde není potřeba, aby jinde chyběla, nákupy léků dražších než na internetu, zpětné platby firem - to jsou jenom špičky ledovce. Nemocniční péče funguje jen díky odpovědnosti lidí, kteří vnímají svoji práci jako poslání. Bohatnou na něm však jiní a stát jim v tom nijak nebrání.

Co s tím?

Zdravotnictví se musí racionalizovat a přístup lidí k vlastnímu zdraví změnit.

1. Zdravotní pojišťovny
Ihned se musí odstranit nerovnost v rozdílném financování téhož. Srovnatelné výkony musí mít srovnatelné ohodnocení. Stejné léky musí být nakupovány za stejné ceny. Občan musí mít 100% přehled o tom, za jaké léky a úkony které zařízení čerpalo jaké prostředky. Zdravotní pojištění je povinný odvod a stát musí prokázat, jak s ním naložil on, nebo firmy, kterým výběr umožnil. Cesta je jediná - naprostá transparentnost skrze digitalizaci.

2. Zakázky
Zdravotnictvím projde skoro 300 mld. Kč ročně. Rozšíření drahých zdravotních přístrojů musí odpovídat potřebě pacientů, ne lobby firem. A pořizovací náklady musí být stejné nebo minimálně srovnatelné. V prvním případě musí zakročit pojišťovny, v druhém případě by měl pomoci zákon o registru smluv. Netransparentnost nebo účelovost veřejných zakázek nemůže být odvůdodňována zájmem pacienta. Vždyť se to prý dělá pro lidi. Omyl. Jediná cesta z tohoto stavu je absolutní transparentnost. A ne že to nejde, některé nemocnice fungují skvěle.

3. Platy
Ohodnocení, které bude odpovídat důležitosti lékařského povolání a zahraniční platové hladině zamezí odlivu lékařů do zahraničí nebo soukromých praxí. Zlepšit se musí postavení absolventů a neatestovaných lékařů. První roky jejich práce nesmí být vnímány jako investice. Větší počet lékařů a lékařského personálu v systém pak vyrovná jejich nynější absolutní pracovní přetížení.

4. Důsledná digitalizace
Občan má právo mít přístup do své zdravotní dokumentace i na svůj zdravotní účet. Dgitalizace zamezí dublování péče a léků, umožní lépe plánovat prevenci, zviditelnění finančních toků přinese obrovské úspory.

5. Prevence
Kdo se o své zdraví pravidelně stará alespoň jako o technický stav svého auta, musí být daňově zvýhodněn. Vyplatí se to občanovi i státu. Ano, jak správně tušíte, digitalizace a tudíž transparentnost je tím nejrychlejším lékem českého zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.