Farský (TOP 09): Budou státní zástupci v područí politiků? ANO?

12.11.2014 9:50

Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh zákona o státním zastupitelství, který zbavuje státní zástupce nezávislosti, ruší protikorupční speciál a rozvrací fungující státní zastupitelství.

Farský (TOP 09): Budou státní zástupci v područí politiků? ANO?
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Jak zbavuje státní zástupce nezávislosti?

Nejvyššího státního zástupce bude moci do budoucna odvolat vláda i za základní porušení povinností. Není potřeba závažné, není potřeba ani opakované, prostě stačí porušit povinnosti. A to může být i případ, kdy ministr spravedlnosti bude žádat informace k probíhajícímu vyšetřování, nejvyšší státní zástupce je odmítne vydat, aby neohrozil vyšetřování a za to bude odvolán.

Klíčové státní zástupce (vrchní a krajské) bude jmenovat ministr spravedlnosti. Sice bude mít komisi, ale názorem komise se nemusí řídit. A bude je moci jmenovat na pět let a opakovaně.

V prvních třech letech po přijetí zákona musí projít novým jmenováním všichni státní zástupci, kteří jsou ve funkci déle než od roku 2008. Ministr spravedlnosti si tak bude moci bez relevantní kontroly postavit státní zastupitelství přesně podle svých představ.

Ministr spravedlnosti se tak stane neomezeným pánem nad státnímu zástupci.

Jak ruší protikorupční speciál?

Místo specializovaného protikorupčního pracoviště, které by potíralo efektivně korupci, zavádí specializovaná státní zastupitelství, která budou řešit veškerou majetkovou trestnou činnost s velkou škodou. A to velkou škodou i v soukromých společnostech nebo u fyzických osob. Nový útvar tak bude zcela zahlcen a na vyšetřování korupce mu nezbude kapacita.

Boj s korupcí se tak možná bude předstírat, určitě ne vést.

Jak rozvrací fungující státní zastupitelství?

Státní zastupitelství se po odchodu Renaty Vesecké (která se mimochodem v minulých dnech stala místopředsedkyní Energetického regulačního úřadu…), dokázalo osamostatnit od politických vlivů. A politici, alespoň v minulých letech, dali od státního zastupitelství ruce pryč. Vyšetřování politiků se rozjela.

Organizačními změnami, provázejícím vznik specializovaných pracovišť, budou rozvráceny současné funkční týmy. Nejenže tak nebudou žádní specialisté na boj s korupcí, ale ještě kvůli vzniku nových specializovaných pracovišť dojde k rozbití stávajících vyšetřovacích týmů.

Kam tohle vede?

Nejprve hnutí ANO, pod záminkou boje proti politikům, ovládlo ministerstva a s nimi spojené úřady. Následně ovládlo pod záminkou profesionalizace státní firmy. Teď se snaží prostřednictvím ministryně spravedlnosti ovládnout státní zastupitelství.

To už ale nejde jen o peníze, to už jde o svobodu, o demokracii.

A když se nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ozval proti návratu státních zástupců do područí politiků, do let komunismu, objevilo se na něj kompro. Náhoda? Nový starý styl?

Obvykle se snažím vyhýbat klasické politické paranoie, ale tohle mi přijde už opravdu moc náhod najednou…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.