Farský (TOP 09): MMR chystá změny zákona o veřejných zakázkách podporující korupci

11.05.2014 8:18

V článku v Hospodářských novinách ze dne 6. 5. 2014 se objevily informace, které jsou skutečně varující. Pokud by se plánované změny staly skutečností, zákon o veřejných zakázkách by se stal normou, která bude jen obtěžovat slušné a nebude překážet zlodějům. Návrhy, které zazněly, jsou výrazně prokorupční a podporující šlendrián při nakládání s veřejnými prostředky.

Farský (TOP 09): MMR chystá změny zákona o veřejných zakázkách podporující korupci
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Jako základní recept na zjednodušení a zrychlení veřejných zakázek spočívající ve zvýšení možných víceprací na zakázce z 20% na 50% původní ceny. To je zcela nesmyslné, absurdní, prokorupční opatření podporující šlendrián při investování veřejných prostředků.

Proč? Jakékoli vícepráce vznikají v absolutní většině případů z důvodu nekvalitního projektu. A projekt je nejen základem dobře provedené stavby, ale i nezbytným podkladem pro každou veřejnou zakázku. Zadavatel musí přesně vědět, co chce a toto také specifikovat, protože jen s kvalitní projektovou dokumentací může dostat kvalitní nabídku k realizaci.

Limit 20% je v případě kvalitně zpracovaného projektu zcela dostatečný. Nevzpomínám si, že bychom ho za 8 let investování na radnici v Semilech kdy využili, a to ani v případě složitých a náročných rekonstrukcí starých objektů. Zvýšení limitu pro vícepráce až na 50% je úprava s obrovským korupčním potenciálem. Pokud dodavatel bude vědět, že bude moci bez velkých potíží cenu zakázky zvýšit až o 50%, jak bude přistupovat k samotné soutěži? A jak bude přistupovat zadavatel k samotné přípravě zakázky, když mu limit 50% dopředu dává možnost „nějak to nakonec udělat“? Možné prodražení zakázky o 50% má nejen obrovský korupční potenciál, ale povede i k neskutečnému plýtvání.

 Jako další opatření zmiňuje zástupce MMR ještě možnost zvýšení limitů pro podlimitní zakázky ze současných 6 mil. Kč na 10 mil. Kč a z 10 mil. Kč na 50 mil. Kč. To už snad ani není nutné komentovat. Před zraky daňových poplatníků se tak ukryje většina veřejných útrat.

 Oproti všem útokům na úpravu zákona o veřejných zakázkách prohlašuji z pozice starosty města s rozpočtem cca 150 mil. Kč, že soutěžit jde. Problém není v zákoně, ale v pomalém rozhodování ÚOHS. U nás soutěžíme vše od 50 tis. Kč v režimu přibližujícímu se náročností podlimitnímu zadávání. Jednoduše, protože se to vyplatí. Zákon o zadávání veřejných zakázek může být jistě jednodušší a zjednodušit jeho administrativu lze. Ale nesmí se přitom z něj udělat výše uvedenými návrhy cedník jenom předstírající efektivitu, hospodárnost a transparentnost, který slušným bude komplikovat život a zlodějům nebude překážet.

 To, co navrhuje MMR, je zničení zákona o veřejných zakázkách a uvolnění prostoru pro zlodějinu a šlendrián. Doufám, že se podaří těmto nesmyslům zabránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…