Ferjenčík (Piráti): Hrozí větší politizace České národní banky

24.03.2021 12:40

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března k návrhu změny zákona o České národní bance.

Ferjenčík (Piráti): Hrozí větší politizace České národní banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, debata byla poměrně rozsáhlá, nicméně věcná. Jsem rád, že jsme tento zákon prodiskutovali poměrně důkladně.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Skutečně je to jeden z nejvýznamnějších zákonů, které v tomto volebním období přijímáme, který bude mít značný dopad na životy lidí v této zemi.

Bohužel z našeho pohledu má tento zákon i značná rizika. Hrozí kvůli němu větší politizace České národní banky, protože nové pravomoci mohou chtít například prezidentští kandidáti v budoucnu využívat v rámci své volební kampaně. Hrozí kvůli němu nepředvídatelné dopady v oblasti veřejných financí, v oblasti stability měny, v oblasti kvantitativního uvolňování, kde existují studie ze zahraničí, které dokládají, že kvantitativní uvolňování bohužel financují především pracující a vydělávají na něm především ty kapitálové skupiny, které mají lepší přístup k penězům, typicky největší oligarchové nebo majitelé firem.

Z těchto důvodů jsme k tomuto nástroji skeptičtí. Myslíme si, že například rozšiřování pravomocí ČNB v oblasti nákupu dluhopisů, zvláště soukromých, je rizikové. A myslíme si, že rozšiřování pravomocí České národní banky v oblasti regulace nemovitostního trhu je příliš široké, byť souhlasíme s tím, že nějaké rozšíření je potřeba, a navrhli jsme kompromis.

Já vás ještě jednou prosím o podporu těch kompromisních návrhů, které upravují délku platnosti tohoto zákona a upravují šíři pravomocí, především v oblasti regulace nemovitostního trhu. A uvědomme si prosím, že tento zákon bude mít skutečně velké dopady na budoucnost této země.

Děkuji za pozornost.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

18:14 Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předvolebním slovům Andreje Babiše.