Ferjenčík (Piráti): Je nepřijatelné, aby ze změn územního plánu těžil soukromník

21.05.2015 17:11

Pražský výbor pro územní rozvoj projednal stamilionovou louku v Komořanech, konečné rozhodnutí ještě nepadlo

Ferjenčík (Piráti): Je nepřijatelné, aby ze změn územního plánu těžil soukromník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Dnes zasedal pražský výbor pro územní rozvoj a územní plán. Na programu jednání byla změna územního plánu Z-1424. Jedná se o změnu louky v Komořanech na stavební parcelu (katastrální území Komořany, parcelní číslo 775).

Změnou Z-1424 se pražští zastupitelé zabývají již podruhé, protože ji zrušil soud. Developer ve spolupráci s politickou reprezentací Pavla Béma zvýšil na poslední chvíli koeficient využití území u změny tak, aby na bývalé louce umožňoval výstavbu šestipodlažních budov (aktuální návrh změny umožňuje stavbu třípodlažních budov). Majitel louky, která byla v době, kdy ji ještě vlastnil Pozemkový fond (před rokem 2000) oceněna částkou 109 989 Kč, obdržel po prvním schválení změny od společnosti Central Group 53 392 500 Kč (plus několik milionů navíc kvůli inflační doložce).

V případě schválení změny by se cena pozemku pohybovala okolo 150 milionů Kč (sousední pozemky se podle cenové mapy pohybují od 3950 do 4550 Kč za metr čtverečný).

Výsledkem této změny v případě jejího schválení bude následující:

Místní obyvatelé přijdou o hojně využívanou louku, zhorší se už dnes katastrofální dopravní situace v Komořanech (Komořanská je každé ráno ucpaná) a navýší se nároky na už dnes nedostatečnou občanskou vybavenost.

Mikuláš Ferjenčík, zastupitel Pirátů, k navrhované změně územního plánu říká: "Jsem zásadně proti tomu, aby město vytvářelo stamilionové majetky z luk polí a lesů, které skoupily velcí developři. Je naprosto nepřijatelné, aby zisk ze změn územního plánu obdržel soukromník, a město neslo náklady na výstavbu infrastruktury a zajišťování dopravní obslužnosti, zvláště ve chvíli, kdy je pozemků určených k zastavění v Komořanech dostatek."

Výbor pro územní rozvoj se usnesl na přerušení projednávání změny, aby umožnil vyjádření ke změně zastupitelstvu městské části Praha 12.

Mikuláš Ferjenčík doplňuje: "Mám radost, že na jednání výboru jasně zaznělo z úst předsedy výboru Jana Slezáka (ČSSD), že developer nemá na schválení změny ani případné odškodné žádný právní nárok. Věřím, že zastupitelstvo Prahy 12 se nyní svobodně rozhodne, zda schválení změny podpoří. Osobně jim doporučuji zachovat louku."

odkazy:
Cenová mapa: http://mpp.praha.eu/app/map/cenova-mapa/
Katalog změn: http://wgp.urm.cz/app/tms/aplk/db/zmenyup/zmeny/index.php

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…