Ferjenčík (Piráti): Není možné pomáhat jenom těm, kteří nejvíc řvou a mají nejlepší PR

12.02.2021 15:00

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 2. 2021 k návrhu poslanců Markéty Pekarové Adamové, Petra Fialy, Mariana Jurečky, Jana Farského a dalších na vydání odškodňovacího zákona

Ferjenčík (Piráti): Není možné pomáhat jenom těm, kteří nejvíc řvou a mají nejlepší PR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, Piráti dlouhodobě prosazují zpřehlednění toho systému podpor. Dlouhodobě upozorňujeme na to, že vláda má zákonnou povinnost vyplácet kompenzace, a je potřeba dát tomu nějaký smysluplný rámec, aby nedocházelo k zahlcení soudů spory právě o to odškodnění za uzávěry, které dělá vláda v rámci boje s epidemií. Takže podle nás je naprosto nutné přijmout nějaký legislativní rámec pro odškodňování podnikatelů. Myslíme si, že k tomu může sloužit pandemický zákon. Myslíme si, že konkrétně pro tuto oblast může tento tisk posloužit jako nosič. Jsou tam i jiná legislativní řešení, ale je prostě potřeba nestrkat hlavu do písku a vyřešit to, protože hrozí skutečně velké zahlcení soudů skrz žaloby na náhradu škody.

A druhá věc je, že je potřeba dát smysluplný rámec vládním podporám, které fungují pro některé sektory. Bohužel se množí sektorové výjimky. Skoro každý týden přijde nějaký specificky sektorově orientovaný program typu autobusy COVID-Sedačkovné nebo teď COVID-Kongresy a veletrhy. Samozřejmě jsem rád, že se daří aspoň ty, co nejvíc řvou, podpořit, aby prostě nezkrachovala odvětví, která jsou omezena těmi opatřeními, ale není možné prostě pomáhat skutečně jenom těm, kteří nejvíc řvou a mají nejlepší PR. Je potřeba nastavit smysluplná pravidla pro všechny a z toho důvodu podpoříme tento návrh a jsme přesvědčeni, že je možné ho použít jako nosič pro nějaké konsenzuální řešení napříč Sněmovnou. Děkuji.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích