Fiala (ODS): Cizí pohraničníky na naší hranici nechci

17.12.2015 21:41

Nesouhlasím s postojem premiéra Sobotky ve věci evropské pohraniční a pobřežní stráže.

Fiala (ODS): Cizí pohraničníky na naší hranici nechci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Premiér podporuje návrh Evropské komise, který hodlá obhajovat na dnešním zasedání Evropské rady v Bruselu. Nové opatření, se kterým Brusel přichází, je pro naši zemi stejně nebezpečné, jako kvóty na přerozdělování běženců.

Premiér svým postojem obhajuje možnost, která v návrhu připouští nasazení jednotek evropské stráže na území suverénního státu, a to bez jeho souhlasu.

To je porušením nejen základních hodnot a principů EU, ale také porušením mezinárodního práva. Premiér podporuje návrh zavedení pohraniční a pobřežní stráže, aniž by znal odpovědi na zásadní a konkrétní otázky ohledně jejího mandátu a způsobu nasazení.

Bohuslav Sobotka během dnešního jednání Výboru pro evropské záležitosti nebyl schopen odpovědět na klíčové otázky, například: Komu bude tato jednotka odpovědná? Jaký bude systém velení? Jakými donucovacími prostředky bude disponovat a pokud bude ozbrojená, kdo nařídí použití zbraní? Kdo bude odpovědný za užití násilí na suverénním území členského státu?

ODS považuje ochranu vnější hranice za zásadní pilíř evropské spolupráce, odmítáme ale donucovací prostředky, které Brusel vůči členským státům využívá. Jako realistickou podporujeme variantu vzájemné koordinace a posílení bezpečnostní spolupráce na základě národní žádosti členského státu.

Pokud stát není schopen či není ochoten dlouhodobě plnit své povinnosti ochrany vnější hranice, měl by ze Schengenu odejít.

Petr Fiala
předseda ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.