Fiala (ODS): Hlas opozice je také hlas lidí, kteří nevolí a nepodporují vládní strany

31.03.2020 6:34

Komentář na facebookovém profilu k roli opozice v současné době nákazy koronavirem.

Fiala (ODS): Hlas opozice je také hlas lidí, kteří nevolí a nepodporují vládní strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Často se mě v těchto dnech ptáte, proč „nejsme vidět“ v médiích. Nejen ODS, ale celá opozice. K tomu řeknu jediné: ptejte se médií.

Někteří jste to již začali dělat, jak mi píšete v mailech – a za to děkuji.

Myšlenka, že nepřímou cenzurou opozice a proměnou médií v provládní kanály se pomáhá zvládnutí krize, je scestná. Úvaha, že má opozice mlčet, a když nemlčí, a dokonce kritizuje, tak její hlas nebudeme zveřejňovat, je nebezpečná.
A věci to naopak škodí. Například: ODS upozorňovala už na konci ledna na nepřipravenost ve věci ochranných pomůcek. Kritizovali jsme pomalou aktivaci Ústředního krizového štábu, chaotické řízení, zmatené informace a chyby v krizovém řízení. Události nám daly bohužel za pravdu a dnes nám dává svými kroky za pravdu i vláda. Bohužel pozdě. Kdyby náš hlas zněl v médiích silněji, mohl být větší tlak na premiéra, aby místo mediálního předvádění se věci napravil a řešil. Škoda. Nad tím ale nelze mávnout rukou. Jde o zdraví a doslova o lidské životy.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí

Nebo: ODS předložila řadu ekonomických návrhů, které umožní lidem a firmám krizi přežít. Každý se může podívat, že vláda se námi inspiruje – to jsou fakta. Zpravidla týden nebo nejméně tři dny po nás přijde s tím, co jsme předtím vymysleli a zveřejnili. To nám nevadí, jde o věc. Vláda ale nedělá dost a dostatečně rychle. Ani není schopna živnostníky a firmy dobře informovat. Kdyby média informovala o našich návrzích normálním způsobem a lidé věděli, co připravila nejsilnější opoziční politická strana, byl by mnohem větší tlak na vládu, aby dělala věci lépe a rychleji. A byli bychom dál.

Média (některá, ale bylo jich dost) dala vládě neomezený prostor. Na permanentních tiskových konferencích jsme viděli nekonečnou sebeprezentaci, opravovaní vlastních rozhodnutí, často zmatené informace a hádky mezi vládními stranami. Dnes mají zase neomezený prostor pro vysvětlování svých chyb a zahánění do kouta všech, kteří si věci dovolí kritizovat, i když bojují s nemocí v první linii.

Naši primátoři, starostové a krajští radní shánějí věci, které chybí a na které vláda zapomněla. Také naši lidé šili a šijí roušky. A všichni jsme občané, rodiče, děti svých rodičů a jsme společně na jedné lodi.

Hlas opozice totiž není hlasem několika politiků. Je to hlas lidí, kteří nevolí a nepodporují vládní strany. Je to hlas nemalé části společnosti, který musí být v demokracii slyšet. I v těžkých chvílích a možná právě v nich. Mediálně „ztlumit“ či „vypnout“ opozici by byla obrovská chyba, na kterou doplatí všichni.

Ale prosím nezoufejte, teď na to není čas. Sledujte naše weby a sociální sítě, uvidíte, co všechno děláme, chystáme, navrhujeme. Nabízíme rychlá, kompetentní řešení pro lidi a firmy. Obracejte se taky pro informace na média, která na hlas skutečné opozice nikdy nerezignovala a podpořte je svým zájmem (např. Forum 24).

Jsme aktivní, nejsme umlčeni, nikam jsme se neschovali. Jen některé redakce (snad v dobrém úmyslu) na chvíli zapomněly na to, že vláda není všechno a že premiér republiku nevlastní. Je na nás všech, abychom věci co nejdříve vrátili do normálních poměrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…