Fiala (ODS): Levicová vláda se chystá porušit slib NATO

28.05.2014 16:20

Občanská demokratická strana trvá na tom, aby současná vládní koalici dodržela svůj slib NATO a navýšila výdaje na obranu tak, aby v následujících letech dosáhly postupně 2 % HDP.

Fiala (ODS): Levicová vláda se chystá porušit slib NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Právě k tomu se společně zavázali lídři všech politických stran mimo KSČM stran 12. března 2014 na Pražském hradě u příležitosti 15. výročí vstupu ČR do NATO. Jenže levicová vláda teď ze splnění slibu couvá. Dnes na obranu vydáváme zhruba polovinu.

„Česká republika se díky našemu členství v NATO těší bezprecedentní bezpečnosti. Partneři v obraně si ale vzájemně pomáhají. Je mi líto, že toto nové levicové vládě uniká,“ konstatuje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.

Na základě březnové Deklarace měli předsedové stran do září přijmout „Smlouvu politické reprezentace o zajištění obrany České republiky", v níž se zavážou navýšit investice do obrany na 2 % HDP do deseti let, tedy i přes hranice volebního období. Ministr obrany Martin Stropnický však nyní již téměř hotovou smlouvu přepracoval a přišel se snížením výdajů jen na 1,4 % HDP.

„Závazek deset let postupně navyšovat obranné výdaje až na úroveň 2 % HDP z textu zmizel. Právě to však bylo hlavním smyslem práce na společné deklaraci. Nový text nedává žádnou záruku, že se v úsilí navyšovat výdaje na obranu bude pokračovat i v dalším volebním cyklu,“ říká Petr Fiala a zdůrazňuje, že Občanská demokratická strana se k jednání o smlouvě vrátí teprve ve chvíli, kdy se do ní vrátí dvouprocentní závazek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…