Fiala (ODS): Musíme této historické příležitosti využít a vyjednat si výjimky z migrační politiky

24.06.2016 10:42

Komentář předsedy ODS Petra Fialy k výsledkům britského referenda:

Fiala (ODS): Musíme této historické příležitosti využít a vyjednat si výjimky z migrační politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Odchod Británie z Evropské unie je mezníkem v evropských dějinách. Má politické, ekonomické i strategické důsledky pro naši zemi. Česká republika ztratí klíčového spojence v prosazování představy o liberálnější, méně centralizované a méně byrokratické Evropské unii. 

Evropská unie má sice právní prostředky, jak se s tímto dosud bezprecedentním procesem odchodu členského státu vyrovnat, ale Evropu čeká zásadní debata o budoucnosti integrace. Brexit není jediným problémem, připomínám nejistou budoucnost eurozóny a bezpečnostní hrozby v EU i v jejím okolí.

Nastalá situace je klíčovou výzvou pro ČR. Nyní je potřeba přehodnotit strategii a priority našeho fungování v EU tak, aby lépe zajišťovaly zájmy občanů ČR. V souvislosti s odchodem dojde nepochybně k otevření evropských smluv.

Musíme využít této historické příležitosti k tomu, abychom vyjednali nové podmínky našeho členství v Evropské unii, která odchodem Británie bude v každém případě "jiná".

Potřebujeme minimálně získat výjimku z evropské azylové a migrační politiky a z povinnosti přijmout euro. Vzhledem k očekávanému rozsahu změn v EU se úpravy našeho postavení nesmějí omezit pouze na tyto dvě oblasti. Vyzývám vládu, aby tuto historickou příležitost nepromarnila. ODS si je vědoma nutnosti konzultovat novou strategii našeho působení v EU napříč demokratickým politickým spektrem a je připravena tuto diskusi iniciovat a aktivně se na ní podílet.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.