Fiala (ODS): Nejasný postoj premiéra k přijímání uprchlíků z rozvojových zemí ohrožuje bezpečnost republiky

25.06.2015 16:49

Občanští demokraté upozorňují, že premiér Sobotka dnes jede na klíčový summit, jehož závěry bezprostředně ovlivní bezpečnostní situaci v naší zemi, stejně jako život občanů. Schválený mandát, se kterým předseda vlády do Bruselu jede, je značně nejasný.

Fiala (ODS): Nejasný postoj premiéra k přijímání uprchlíků z rozvojových zemí ohrožuje bezpečnost republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Schválený mandát, se kterým předseda vlády do Bruselu jede, je značně nejasný. V uplynulých měsících občanům opakovaně sliboval, že Česká republika nepřistoupí na kvóty, kterými chce Evropská komise rozdělovat imigranty do jednotlivých členských zemí. Dnes však Bohuslav Sobotka přichází s návrhy, které jsou k cílům Komise mnohem vstřícnější. Výsledek dnešního jednání tak může zhoršit bezpečnostní situaci občanů ČR.

ODS poukazuje na fakt, že premiér veze do Bruselu dva návrhy řešení. Podle prvního návrhu se sice Česká republika nezapojí do systému povinných kvót, jak je navrhuje Evropská komise, ale osloví Itálii, případně Řecko a nabídne pomoc na bilaterální úrovni. Faktem zůstává, že Itálie tuto iniciativu ze strany české vlády již jednou odmítla. Druhou variantou, kterou vláda připouští, je přímé zapojení naší země do Komisí organizovaného programu. K tomu má dojít údajně pouze v případě,  že kvóty nebudou závazné.  Budou to tedy nedobrovolně dobrovolné kvóty s bianco šekem:  není jasné, jak dlouho k nám budou uprchlíci přicházet, ani kolik jich přijmeme. Již teď je jasné, že první Sobotkův návrh není reálný a druhý de facto znamená přijetí kvót. ODS takovýto postup odmítá. 

„Panu premiérovi jsem včera položil několik klíčových otázek. Pokud vláda nabízí přijetí uprchlíků, má vůbec nějaké předběžné informace o případném zájmu uprchlíků o umístění právě v naší zemi? Pokud tomu tak není, je celá tzv. dobrovolná strategie svou logikou postavená na hlavu. Budeme přesouvat lidi do země, ve které stejně zůstat nechtějí. Sám premiér v odpovědi připustil, že jak v případě dobrovolného, tak Komisí řízeného přijetí uprchlíků, nemá naše země žádné prostředky, kterými by zabránila dalšímu pohybu migrantů do jiných zemí. Zároveň bychom měli vědět, jak vláda hodlá navýšit současné malé kapacity azylových zařízeních, která jsou již nyní přetížena. Česká republika přitom v tomto roce přijala přes 1000 imigrantů v rámci národní azylové politiky. Další nezodpovězenou otázkou zůstává, zda ČR bude muset tento počet po jednání premiéra v Bruselu navýšit,“ tvrdí Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…