Fiala (ODS): Pokud si Piráti myslí, že s mohou hrát s Babišem otevřenou hru, velice se mýlí

14.11.2017 16:05

Komentář na facebookovém profilu k rozhodnutí Pirátů podpořit ve volbě předsedy PSP ČR kandidáta hnutí ANO

Fiala (ODS): Pokud si Piráti myslí, že s mohou hrát s Babišem otevřenou hru, velice se mýlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Respektuji rozhodnutí Pirátů podpořit ve volbě předsedy PSP ČR kandidáta hnutí ANO, přestože mi to přijde politicky neprozíravé. Andrej Babiš nepostupuje podle pravidel. Pokud si Piráti myslí, že s ním mohou hrát otevřenou hru a on bude respektovat její pravidla, velice se mýlí.

1) Piráti se rozhodli, že budou volit předsedu PSP, jak sami říkají “podle výsledku voleb”. Zároveň ale také chtějí, aby ANO nemělo žádnou předsednickou funkci ve výborech. Není mi jasné, co má společného s výsledkem voleb to, aby ANO nemělo žádného předsedu výboru. Celé je to nesrozumitelná a nerealistická konstrukce. Jejím praktickým výsledkem bude, že Piráti pomohou zvolit předsedu PSP. Poté ANO s pohodlnou většinou jiných stran prosadí svůj nárok, a je třeba říci, že oprávněný, na poměrné zastoupení předsedů výborů.

2) Piráti nevidí, nebo nechtějí vidět, že ve volbě předsedy Poslanecké sněmovny nejde v tuto chvíli chvíli o funkci samotnou. Jde především o to, kdo dostane po případných dvou pokusech o sestavení vlády pokus třetí.

3) Podle ústavy má první dva pokusy ve svých rukou prezident země, ten třetí je na předsedovi PSP. Prezident Zeman již jasně řekl, že první dva pokusy dostane Andrej Babiš. Svým rozhodnutím volit nominanta ANO na pozici předsedy PSP mu ten třetí bohužel dávají do rukou mj. i Piráti. Při pohledu na stranickou loajalitu pana Vondráčka nelze totiž čekat nic jiného, než že pokud bude zvolen předsedou PSP, pověří při případném třetím pokusu opět Andreje Babiše.

4) Politický cíl Andreje Babiše je zřejmý, ať ho vyvrací, jak jen může. Chce proměnit svých 29,6 % na absolutní moc, chce jednobarevnou vládu - a pokud se mu to nepodaří, potom vyprovokuje předčasné volby, v nichž bude chtít získat většinu, aby mohl ovládnout celou zemi.

5) Pokud budou všechny tři pokusy o sestavení vlády v rukou dvojice Zeman-Babiš, je cesta k předčasným volbám snazší, než se může na první pohled zdát. My se jich nebojíme, ale je třeba začít nazývat věci pravými jmény.

Stále se pokouším věřit, že současná situace je výsledkem politické nezkušenosti a důvěřivosti Pirátů, ne jejich plánu, jak pomáhat paktu Babiš-Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).