Fiala (ODS): Rád bych se zeptal, proč bude končit účinnost zákona 28. 2. příštího roku?

24.02.2021 22:48

Projev na 6. schůzi Senátu 24. února 2021 k návrhu zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů

Fiala (ODS): Rád bych se zeptal, proč bude končit účinnost zákona 28. 2. příštího roku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové,

syndrom mocenské pýchy se týká jedince, ale pro společnost, pro naše spoluobčany cítím, že symbolem jakési nevůle vlády a vládních organizací a jejich nařízení je nouzový stav. Bohužel. Takhle to cítím já. Já to potvrzuji zdola, ze zdravotnického zařízení, z nemocnice, kdy se ÚZIS vždycky trefil. Takže určitě potvrzuji to, že teď půjdeme s výskytem SARS COV-2 nahoru. A je skvělé, že se věří českému zdravotnictví. To je určitě dobře a všichni si toho velmi vážíme.

Bohužel musím říct, že i v tom zdravotnictví se projevuje něco jako blbá nálada. Tam jsou v současné době nevybrané dovolené a odložené zákroky a nedostatek personálu. A pak je tam jedna věc, která je taková trošku specifická pro zdravotnictví, a to je takový profesní problém, pane ministře.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

To je, že lékaři se často cítí být primárně příslušníky své odbornosti, řekněme ortopedem, endokrinologem, a až druhotně zaměstnancem nějakého konkrétního zařízení, většinou nemocnice nebo soukromého zdravotnického zařízení. Fór je v tom, že oni dneska už tu svoji medicínu moc nedělají a dělají nějakou jinou. Proto je tam ta špatná nálada. Já chci říct, že se bohužel musí starat o covid pozitivní pacienty. A v mnoha případech to nesou řekněme i do jisté míry úkorně.

Tenhle zákon, o kterém teď jednáme, je ryze účelový. Takhle ho vnímám. A rád bych se potom pana ministra zeptal, proč bude končit jeho účinnost 28. 2. příštího roku? A jeden z předřečníků se ptal, co potřebujeme? Podle mě potřebujeme vakcíny proto, aby britská mutace nebyla rychlejší než dodávka vakcín.

Vím, že nejsme v podrobné rozpravě a jistě to, co bude načteno pozměňováky, budeme respektovat. Já bych rád tenhle pandemický zákon v téhle podobě odmítl a věnoval se nejspíše pozměňovacímu návrhu ze zdravotního výboru.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…