Fiala (ODS): Řešením evropské krize je flexibilní integrace

27.03.2017 13:14

Think-tank Pravý břeh uspořádal 23. března v Praze debatu na téma Česká vize EU pro 21. století. Jejím cílem bylo definovat eurorealistickou politickou pozici, která by reagovala na současné krize v EU.

Fiala (ODS): Řešením evropské krize je flexibilní integrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Diskutovat přišli předseda ODS Petr Fiala, poslanec EP a předseda ACRE Jan Zahradil, prorektor VŠ CEVRO Tomáš Pojar a předseda slovenské strany SaS a europoslanec Richard Sulík. Moderovala analytička Echo24 Lenka Zlámalová.

Petr Fiala připomněl, že česká pravice řadu z dnešních problémů (např. hospodářskou a měnovou krizi nebo krizi integrace) předpovídala už před mnoha lety, například v Manifestu českého eurorealismu z roku 2001. To, co se ale dřív považovalo za tvrdý euroskepticismus, je dnes mainstream: Dnes jsou i struktury v Bruselu otevřeny změnám, shrnula situaci Lenka Zlámalová.

„Poučení pro nás je flexibilní spolupráce – nehrnout se do všeho, vybírat si dobrovolně, co nám vyhovuje – s tím, že se ale nesmí ohrozit hlavní výdobytek evropské integrace, což je volný trh,“ prohlásil Petr Fiala.

Tomáš Pojar na několika číslech doložil, že ČR patří mezi nejméně odpovědné členy EU a NATO, pokud jde o vnější i vnitřní bezpečnostní politiku. To je velmi nebezpečný postoj, který snižuje naši kredibilitu.

Jan Zahradil a Richard Sulík varovali před nebezpečím zatažení ČR do tvrdého evropského jádra. Mnozí Češi mají pocit, že mimo jádro budou Evropany druhé kategorie, hloubka integrace členských států je však ve skutečnosti různá. Například Dánsko si vyjednalo řadu výjimek a komplex méněcennosti z toho nemá.

Všichni diskutující se shodli, že flexibilní, vícerychlostní či „vícevrstevnatá“ podoba EU, ve které všichni nemusí povinně směřovat k témuž cíli, dnes už není tabu. Využijme toho.

Pravý břeh je think tank, který si klade za cíl otevírat témata české pravicové politiky. Bližší informace o projektu najdete na jeho webu www.pravybreh.cz.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.