Fiala (ODS): Roste počet státních zaměstnanců a klesá ekonomický růst

21.04.2019 21:05

Komentář na facebookovém profilu k vlastním cílům v politice

Fiala (ODS): Roste počet státních zaměstnanců a klesá ekonomický růst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Mám radost, že mi píšete tolik zpráv. Některé otázky jsou častější, chci je proto zodpovědět veřejně.

Pane Fiala, čeho chcete v politice dosáhnout? Máte například nějaké krédo? To mi píše paní Jana z Bíliny.

Jedno krédo nemám, mám ale několik cílů. Chtěl bych například zastavit úpadek politiky - a aby politika řešila problémy lidí. Abychom se vrátili znovu tam, kde jsme už jednou byli: do skupiny desítky nejúspěšnějších zemí světa. Ale samozřejmě jde o to, aby se lidem u nás žilo lépe. K tomu současná vláda neumí v podstatných věcech ničím přispět.

Dnes totiž na problémech reálně "maká" jen vládní marketing. Země je zahlcována sliby, sny, facebookovými statusy. Reálně se vláda neumí soustředit na skutečné problémy, na řešení, nemá priority a nemá plán. Jsme tady pro všechny, pláče neustále premiér, jenže to prostě není pravda. Premiér je tady sice pro všechny, ale priority prostě musí mít. Každý taky nemůže všechno dostat. Například já říkám otevřeně: naše politika je tu pro střední vrstvu. A pro tyto lidi nedělá vláda buďto nic, nebo mnohem méně, než by měla.

Realita je dnes taková, že roste počet státních zaměstnanců a klesá ekonomický růst, dnes ho máme nejnižší ze zemí V4. V žádné důležité kategorii se nezlepšujeme, ale vše se pokoušíme řešit regulacemi, nařízeními, kontrolami. Všechny "velké" plány této vládní garnitury padly, ačkoli oni jsou tu ve skutečnosti už 6. rokem. Nebude ani nový daňový zákon a zjednodušení daní, ani důchodová reforma, ani méně byrokracie (je jí ve skutečnosti více), ani masivní investice do infrastruktury a vzdělání... A namísto péče o životní prostředí více lánů řepky olejky. Vláda nemá vůli a nemá schopnosti.

A čeho bych chtěl dosáhnout? Aby například s mým jménem a jménem ODS byla spojena zásadní reforma státu: méně byrokracie - nejen byrokratů, ale i procedur. Myslím, že jsem za krátký čas na ministerstvu školství ukázal, že umím škrtat zbytečné věci, a velmi bych chtěl jednou vybojovat možnost, abychom to mohli předvést i celostátně. Chtěl bych, aby dnešní čtyřicátníci a mladší jednou řekli: díky za chytrou a prozíravou politiku ODS, která už tehdy myslela na naše penze, jinak bychom neměli ani tolik jako naši prarodiče. Daně, odvody a regulace - toto všechno se dá zásadně reformovat za 4 roky. Taky je potřeba vybudovat kvalitní dopravní spojení, rychle opravit a postavit dálnice, vybudovat rychlovlaky, bez toho se neposuneme dál. Rád bych zachoval náš venkov a naši přírodu takové, jak si je pamatujeme a známe: abychom se zde nebudili v jednom velkém kolchozu. A jsem si jistý, že musíme mít nejvyšší ambice pro naše školství, protože pro zemi, jako jsme my, půjde o otázku kvalitního života nebo živoření. Musíme směřovat naše školství do skupiny 15 nejlepších zemí na světě. K takovým prioritám chci vrátit politiku, to je moje ambice a můj cíl. Reálná politika namísto marketingových slibů a hraní si na politiku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.