Fiala (ODS): Vláda nemá ráda živnostníky a dnes to bohužel znovu ukázala

24.09.2014 13:21

Poslanci vládní koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL zvýšili daně zaměstnancům, omezili výdajové paušály živnostníkům a znepřehlednili daň z přidané hodnoty zavedením třetí sazby. Vše za jeden den.

Fiala (ODS): Vláda nemá ráda živnostníky a dnes to bohužel znovu ukázala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Vláda nemá ráda živnostníky a dnes to bohužel znovu ukázala. Na jedné straně slibuje zvýšení platů a dotací nejrůznějším skupinám obyvatel, na straně druhé omezila jedinou „výhodu", kterou mají živnostníci – výdajové paušály. Místo toho, aby byl stát rád, že se lidé o sebe postarají a vytvářejí pracovní místa, tak levicová koalice neustále vymýšlí, jak jim jejich život ztížit. Dnešní rozhodnuti vládní většiny přinese další administrativní komplikace drobným podnikatelům, znevýhodňuje aktivní lidi a zavedením třetí sazby DPH komplikuje a znepřehledňuje daňový systém,“ vysvětluje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.

„Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL  také už osm měsíců slibuje, že nebude zvyšovat daně. A její poslanci dnes zvýšení daní odhlasují,“ zdůrazňuje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. „Stačilo, aby vláda nic neměnila, a od ledna by zaměstnanci zaplatili na daních o dvacet miliard korun méně. Pokud chce někdo dávat více peněz na investice, na spotřebu, tak je přece nemůže všem lidem nejdříve vzít a následně jich o něco míň přerozdělit mezi několik vybraných. Mnohem lepší je nechat všem lidem jejich peníze a nebrat jim je.“

„Vláda se také rozhodla zavést třetí sazbu daně z přidané hodnoty a přitom ministerstvo financí už teď říká, že se chce vrátit ke dvěma sazbám a nejradši by sazbu jenom jednu. Proč potom zavádět sazbu třetí? Pro podnikatele to bude znamenat velké náklady na výměnu účetního softwaru, který je připravený na dvě sazby, ale tu třetí nastavit neumí. A přitom všechny tyhle náklady budou nakonec zbytečné, když to vláda za pár měsíců zase změní,“ zdůrazňuje Zbyněk Stanjura.

Poslanci občanské demokratické strany ve Sněmovně navrhovali snížit základní i sníženou sazbu DPH o jeden procentní bod. „Ti samí lidé, kteří před volbami protestovali proti procentnímu zvýšení DPH, dnes sazbu vrátit nechtějí. Přitom DPH se zvyšovala kvůli očekávaným výpadkům v souvislosti se zavedením druhého penzijního pilíře. Ten přinesl náklady ve výši zhruba 1,5 miliardy korun. Na zvýšené DPH stát za dva roky vybral na 60 miliard korun. Pokud dnes někdo říká, že si rozpočet nemůže nižší DPH dovolit, není to pravda,“ zdůrazňuje Petr Fiala a připomíná, že jako kompromisní variantu navrhoval snížení dolní sazby DPH na 10 procent a ponechání základní sazby na 21 procentech. „Takový návrh nezavádí zbytečnou třetí sazbu DPH a zároveň odpovídá představám vládních poslanců. Nerozumím vládní koalici, proč na takový kompromis nebyla ochotná přistoupit,“ říká Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…