Fiala (ODS): Vládě v demisi musíme nastavit jasné mantinely

15.02.2018 16:47

Petr Fiala představil tři iniciativy, se kterými půjdou občanští demokraté do jednání s ostatními parlamentními stranami.

Fiala (ODS): Vládě v demisi musíme nastavit jasné mantinely
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS oslovil premiéra v demisi Andreje Babiše s nabídkou setkání na téma evropská politika České republiky. Plánuje také vést jednání s nevládními politickými stranami, jeho cílem je jednoznačné usnesení Poslanecké sněmovny, které nastaví mantinely vládě v demisi. Petr Fiala se chce setkat i s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, chce s ním mluvit o spolupráci jeho strany s SPD a KSČM na ústavních změnách.

„ODS cítí jako vůdčí opoziční a demokratická síla odpovědnost za vývoj v této zemi, proto přicházíme se třemi důležitými iniciativami," uvedl Petr Fiala.

Předseda občanských demokratů se chce zaměřit na jednotnou zahraniční politiku České republiky. Proto inicioval schůzku s předsedou vlády v demisi Andrejem Babišem: „Včera jsme zřetelně odmítli postup vlády při schvalování tzv. fiskálního paktu, nejde ale jen o jeden dokument a jedno téma - v tomto případě euro. Dnes jsem poslal předsedovi vlády v demisi dopis, v němž jsem mu navrhl setkání na téma českých priorit, během nějž mu zároveň chci představit pozice ODS k EU. Chci s ním také prodiskutovat možnosti a formát konzultací rozhodujících politických sil týkajících se českých cílů v otázkách reformy EU."

Petr Fiala chce jako lídr nejsilnější opoziční strany také jednat s dalšími sněmovními stranami a nastavit vládě v demisi jasné hranice působnosti: „Budeme iniciovat jednání s ostatními nevládními stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně. Navrhneme jim přijmout silné a jednoznačné usnesení s definováním oblastí, kde bude sněmovna očekávat od vlády v demisi zdrženlivost. Reagujeme tím na skutečnosti, že současná vláda je politicky nelegitimní a že předseda hnutí ANO dostal od prezidenta republiky nespecifikovaný čas na sestavení vlády nové, což považujeme za obcházení ducha ústavy."

Předseda ODS na závěr avizoval také zájem o setkání s Ivanem Bartošem, chce s ním řešit mj. otázku obecného referenda: „Budeme apelovat na Piráty, aby se nenechali zneužít ke spolupráci s komunisty a SPD při podpoře vážných ústavních změn chystaných společně s hnutím ANO. Chci se setkat s předsedou Pirátů, abychom věděli, zda jejich strana hodlá dál spolupracovat s ANO, SPD a komunisty podobně jako při volbě vedení Poslanecké sněmovny - tedy zda jde o cosi jako o opakovanou politickou nepozornost, anebo dlouhodobou strategii."

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.