Fiala (Úsvit): ČR se stává vyloučenou lokalitou, ODS a TOP09 to podporují

27.02.2014 20:48

Dnes jsem si zase v médiích přečetl zoufání lidí z Ústeckého kraje, že stát prakticky zcela rezignoval na kontrolu účelnosti vyplácených sociálních dávek.

Fiala (Úsvit): ČR se stává vyloučenou lokalitou, ODS a TOP09 to podporují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala

„Poté, co jsou vyplaceny frontám žadatelů, mizí v kapsách jednotlivců ovládajících kšefty s brlohy, tzv. sociálním bydlením, a drogami.“ To bylo jen několik minut před začátkem rozpočtové výboru Poslanecké sněmovny, na kterém se nám ODS a TOP09 pokusily zabránit v prosazení jednoho z řešení tohoto problému.

Nicméně vezměme to popořadě. Všichni víme, že nejde zdaleka jenom o problém severních Čech. Ministerstvo práce a sociálních věcí již za chvíli nebude muset aktualizovat mapu sociálně vyloučených lokalit a bude muset zřídit mapu zanikajících ostrůvků, které ještě nejsou „sociálně vyloučené“. Pokud stát brzy radikálně nezmění svůj přístup k vyplácení sociálních dávek, které rozdává, aniž úřady trvají například na tom, aby děti příjemců dávek chodily do školy, pak z Ústí už brzy bude jen ghetto,“ řekl Právu zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Pane Novotný, věřte, že v tomto boji nejste sám. Tak jako se celý minulý rok stupňovaly sociální problémy v takzvaně vyloučených lokalitách, tak jsme my v Úsvitu připravovali balík krizových opatření. Navrhli jsme v Parlamentu, aby stát hradil pomoc v hmotné nouzi, pouze pokud bude příslušné bydlení odpovídající kvality a hlavně za odpovídající cenu. Naší kolegové poslanci přitom stále odmítají řešit to, že ze vzniku těchto oblastí, z provozu ubytoven pro sociálně slabé, si hrstka lidí udělala „špinavý“ byznys, s pomocí kterého vyčerpávají ze státu zcela nepřiměřené prostředky a svým konáním pouze ještě prohlubují problémy, které mají tyto předražené sociální dávky řešit. Je strašné poslouchat hodiny plků na téma lustrace. Skutečné problémy lidí se neřeší. Je zajímavé, že když přijdeme do Poslanecké sněmovny s návrhem, který konkrétně a věcně řeší naléhavý společenský problém, tak všichni naši političtí kolegové mají spoustu důvodu k tomu, aby ten návrh shodili pod stůl a řešení posunuli v čase. Teď není jisté ani to, kdy vláda nějaký návrh řešení předloží, ani to, zda ten vládní návrh bude vůbec něco řešit. Přitom již teď jsme mohli být podstatně dál v řešení tohoto marasmu.

Naše novela zákona zavádějící zastropování RPSN, tedy omezení lichvy, která by tak byla poprvé zákonem jasně definovaná, naopak úspěšně prošla prvním čtením. Lichva a s ní spojené exekuce vyřazují významnou část obyvatel České republiky z ekonomického života. To má přímý dopad na hospodářkou stagnaci naší země, což je ostatně čím dál tím více znát. Je ale také jedním ze základních zdrojů všech sociálních problému, kterým teď čelíme. Dnes není výjimkou, že si lidé půjčují za 1000 i 10 000 procentní RPSN. A to se pak nemůžeme divit, že okamžitě končí v exekuci. Navrhli jsme, aby při současné ceně peněz na trhu RPSN z půjček nemohlo přesahovat 20 – 25%.

Právě dnes na toto téma proběhl rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, na kterém jsme spolu s kolegou Fiedlerem znovu bránili tento návrh před útoky ODS a TOP09, které navrhly hodit tuto snahu pod stůl. Nepovedlo se jim to, naše novela jde dál do 2. čtení a existuje tak šance, že alespoň něco se v nejbližší době změní k lepšímu.

Tedy ne, není to tak, že jsou „všem v Praze“ problémy běžných občanů této země ukradeny. Je to prostě tak, že většině chybí politická vůle je sebeméně řešit, nemám-li říct více, nemám-li říct, že na nich někteří prostřednictvím lichvářů a majitelů ubytoven mohou profitovat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě