Fidrmuc (KDU–ČSL): Neobjektivita některých redaktorů nezná mezí

14.05.2015 9:38

Považuji za nutné ohradit se proti včerejšímu (13.5.) článku redaktorky Lidových novin ohledně vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami. Redaktorka vydává tvrzení, navíc pouze jednoho zdroje, za informace, které můžou zneklidnit terén i odbornou školskou veřejnost. Je spíše na škodu věci, že redaktorka v článku nepoužila celé vyjádření MŠMT, konkrétně ředitele Odboru speciálního vzdělávání Mgr. Pavla Schneidera, které měla k uvedené záležitosti k dispozici.

Fidrmuc (KDU–ČSL): Neobjektivita některých redaktorů nezná mezí
Foto: MŠMT
Popisek: Jaroslav Fidrmuc (KDU–ČSL), náměstek ministra školství pro vzdělávání

Kromě toho redaktorka odkazuje na materiál, který je zastaralý a který v žádném případě ještě nebyl finalizován.  Redaktorka dále uvádí neověřené domněnky, které se v připravované prováděcí vyhlášce k novele školského zákona týkající se podpůrných opatření pro všechny děti, žáky a studenty, kteří je potřebují, nevyskytovaly a ani nevyskytují.

MŠMT udělalo v poslední době  naopak řadu velice proinkluzivních kroků a opatření, které mají být ve prospěch všech dětí, žáků a studentů tak, aby se mohli v co největší míře vzdělávat v hlavním vzdělávacím proudu. Mezi ty nejzásadnější patří novela školského zákona, která přinesla podpůrná opatření pro jakkoli znevýhodněné žáky, a také pravidelná periodická šetření České školní inspekce ohledně zařazování žáků do určitých vzdělávacích programů. Dalšími významnými kroky v této oblasti je možnost zřizovat přípravné třídy pro všechny děti nebo povinný poslední rok předškolního vzdělávání, který ošetřuje další předkládaná novela školského zákona. Zpřesní se také diagnostika žáků. Prováděcí vyhláška k novele školského zákona by měla být připravena do září 2015, aby měly školy, žáci, pedagogové, odborné asociace i poradny čas se připravit na  proinkluzivní kroky vyplývající od září 2016 z novelizovaného školského zákona. MŠMT dále připravilo Akční plánem inkluzivního vzdělávání na období 2016 – 2018, který má za cíl efektivní realizaci schválených legislativních změn. Obsahuje také  seznam konkrétních cílů, opatření, termínů, indikátorů a odpovědností za plnění. Jedním z opatření tohoto plánu je zpracování Národního akčního plánu inkluzivního vzdělávání na období 2016 až 2020, který vznikne na základě odborné diskuze a bude komplexně řešit podporu rozvoje inkluzivního vzdělávání na všech úrovních vzdělávací soustavy.

Jaroslav Fidrmuc (KDU – ČSL), náměstek ministra školství pro vzdělávání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě